Откриха първата соларна велоалея в света

 

Велоалеята, която свързва предградията на Амстердам Кромение и Вормервеер е доста популярна сред жителите на двата града като всекидневно по нея минават средно по 2 хиляди колоездачи.

Но от 12 ноември велоалеята е още по-полезна и популярна. Причината е, че 70-метров участък от нея бе превърната в първия в света обществен път с вградени слънчеви панели.

Разходите по проекта са около 3 милиона евро като са поети главно от местните власти. Пътят е направен от слънчеви клетки от кристален силиций, които са обвити чрез бетон и покрити от прозрачен слой стъкло.

Незалепващото покритие и лекият наклон са предназначени да помогнат на дъжда да измие мръсотията и по този начин да запази повърхността чиста, гарантирайки максимално излагане на слънчева светлина.

ElementbijStrukton

Велоалеята логично не може да бъде регулирана спрямо позицията на слънцето, заради което панелите произвеждат около 30% по-малко енергия от тези, които са фиксирани върху покривите. Планът е до 2016 година соларната велоалея да бъде удължена до 100 метра като тогава надеждите са да произвежда достатъчно енергия, с която да бъдат захранвани три домакинства.

DSC8910_kinderenvanboven2

От Изследователския холандски институт, който разви концепцията за соларната велоалея, смятат, че потенциалът на идеята не спира дотук. Според Стен де Вит, потенциално 20% от пътищата в страната, които са общо 140 хиляди километра, могат да бъдат адаптирани със соларни панели. Тестовете показват, че панелите могат да поемат теглото на тежки превозни средства като трактори.

Холандия обаче не е единствената държава, която развива такава идея. В САЩ в момента създават подобни прототипи като сметките показват, че ако всички пътища в страната бъдат превърнати в соларни магистрали, то страната ще генерира три пъти повече енергия, отколкото използва в момента, а освен това ще намали парниковите газове със 75%.

Testvakjes

 

Източник: The Guardian, Снимки: solaroad.nl

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори