В Русе организират протестно велошествие срещу забраната за каране на велосипед в парковете

Сдружение „Вело Русе“ организира на 13 юли /сряда/ от 18 часа протестно велошествие. Чрез него русенските велосипедисти искат да изразят несъгласието си с предложените промени в общинската наредба №18, които предвиждат забрана за движение на велосипедисти, ролеристи и скейтбордисти по всички паркове и ул.“Александровска“ в Русе. След приемане на наредбата в този и вид велосипедисти ще могат да се движат само по двете алеи в Парк на възрожденците и парк на Младежта.

Прочетете становището на „Вело Русе“ по темата:

СТАНОВИЩЕ

Според нас е нереално всички велосипедисти да бъдат поставяни под общ знаменател – неразумните младежи, спокойно каращите за разходка и улегналите делови хора, предпочели велосипеда пред автомобила. Така въвеждането на забрана за всички е абсурдно. Същото важи за любителите на ролери и скейтбордове. Бихме се съгласили да се въведе текст в наредбата „преминаване със съобразена скорост“ – точно така, както фигурира в Закона за движение по пътищата.

Припомняме, че именно сдружение „Вело Русе“ предложи във Велосипедния план на града да бъде изключена „Александровска“ и на нея да не се поставя специална велоалея (високоскоростен велосипеден път). Наша беше инициативата и за изключване на велоалея по ул. Александровска от прокета за реконструкция на пл. Батенберг. Движението с колело като форма на транспорт предложихме да става по алтернативен маршрут по бул. Съединение и ул.“Петко Д.Петков“. Само че на втората улица велоалея няма и до този момент. Предложихме и разклонение на велоалеята на бул.“Цар Освободител“ към ул.“Хан Крум“, която да продължава по ул.“Константин Иречек“ и да достига Речна гара по ул.“Славянска“. Знаете, че и това не е направено, въпреки че посочените алеите са приети от Общинския съвет като ключови транспортни връзки от първостепенната велосипедна мрежа на града в Велосипедния план от 2014г.

Абсолютната забраната за движение по централната част би следвало да бъде след изграждането на алтернативи за ползващите я велосипедисти. За по-екстремните колоездачи би могло да има Байк парк, за по-младите „Киндер трафик гарден“ (наименованието е според немския опит в това отношение) в Парка на младежта. За тези две съоръжения ние сме направили проекти – напълно безплатно – и сме ги предоставили на Община Русе. Алтернатива на рекреационното каране на велосипед би могла да е велоалеята към Николово, която Общински съвет гласува да се случи също през 2014г.

След началния тласък с първите 14 км изградени велоалеи (без да коментираме в момента, тяхното изпълнение), възпрепятстването на тепърва започващите да се придвижват с велосипед граждани на местата където именно могат да “прохождат” в контролирана безопасна среда е меко казано непоследователно управленческо решение.

ПРОТЕСТНО ШЕСТВИЕ

Като реакция изразяваща несъгласието с предложенията за промени в наредорганизираме велошествие, което ще се проведе от 18 до 19.30 часа по следния маршрут:

*) Сборен пунк – пл.“Свобода“ 6 пред сградата на Община Русе. *) Символична обиколка на Площад свобода *) Потегляне в посока Пантеон на възрожденците по ул.“Петко Д.Петков“ *) Велосипедна алея по бул.“Съединение“ до Младежкия парк *) Велосипедна алея в Младежки парк до ул.“Яребична“. *) Връщане обратно към центъра по пешеходната алея, успоредна на велоалята от Розариума до Вазата – ул.“Александровска“ от Паметника на съветската армия до Площад на свободата *) Символична обиколка на площад „Свобода“. *) Крайна точка – пл.“Свобода“ 6, пред сградата на Община Русе.

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори