Протест – „Дондуков“ за хората, паветата не са оправдание!

На 8 юни, четвъртък, в 18:30ч. при Ларгото, граждански организации канят на протест всички граждани, за да защитят правото си да живеят в един по-устойчив, мобилен, безопасен и зелен град. Протестиращите ще извървят маршрут по бул. Дондуков, бул. В.Левски и ул. Московска до сградата на Столичната община, където ще изразят своето недоволство.

Причина за протеста е, че след няколкогодишно отлагане и административни провали, Столичната община обяви, че дълго чаканият ремонт на бул. Княз Ал. Дондуков” ще се осъществи без да има съществени подобрения. Обществото е изправено пред опасност да бъде пропилян шансът за реализиране на дългоуговаряни мерки, свързани с обезопасяване, улеснение и насърчаване на трамвайното, пешеходното и велосипедното движение.

Властимащите приложиха принципа “Разделяй и владей” и противопоставиха гражданите относно избора на настилка. Важният дебат за качеството на градската среда беше пренебрегнат за сметка на, вероятно умишленото фокусиране само и единствено върху настилката. Въпреки, че с уверението на кмет, заместник кмет и главен архитект подробно бе представен и защитен проект, чрез който Общината твърдеше, че се стреми към подобряване на трамвайното движение, осигуряване на велосипедно трасе и ограничаване на въздействието на трафика, всичко беше зачеркнато с лека ръка след непремерено и популистко изказване на кмета, г-жа Фандъкова. Предлогът – опазване на историческия облик на булеварда. Ключова за съдбата на бул. Дондуков се оказа и позицията на Министерство на културата, което все още не е публикувало решението си, с което Общината се оправда и отхвърли вече договорения вариант.

Не съществуват технически ограничения за изпълнението на поетите ангажименти независимо от избраната настилка. Паветата не са оправдание! Затова организаторите на протеста излизат с категорично настояване: Общината да спази многократно даваните пред обществото обещания за зелен и удобен град.
Исканията на протестиращите са:

1. Гарантирано качествен ремонт
2. Велоалея според ОУП, приет от СОС
3. Бетонни трамвайни ограничители
4. Безопасни пресичания и достъпни спирки
5. Автентична атмосфера достойна за центъра на столицата

iskaniya

Неочакваната смяна на кметската позиция събуди сериозно обществено и гражданско недоволство. Редица организации публикуваха свои официални становища, с които предупредиха за задаващия се пореден провал в столицата. От Спаси София отправиха отворено писмо и редица остри критики с напомняне, че: “Стара София е била столица, отразяваща актуалните за времето си градоустройствени и архитектурни тенденции. Днешна София не може да следи темпото на инфраструктурното развитие на нито една столица в ЕС. Избраното решение за бул. Дондуков обрича града на застой и ни отдалечава от постигането на мечтата да живеем в един подреден, здравословен и удобен град.”

Велосипедната общност също реагира непримиримо спрямо поредното отлагане на ключова велосипедна връзка между центъра и североизточните квартали, каквато би представлявала велоалея по бул. Дондуков. “Но София никога, разберете го – никога, няма да стане велосипеден град, ако продължаваме да интернираме велосипедистите там, където на колите не им е удобно – да ги бутаме по тротоарите, да ги вместваме между кофите.” – е коментарът на Калин Кръстев, велосипедист от Колоездачен клуб “Велосити”.

Организаторите призовават всички граждани, независимо дали пеша, с колела, детски колички и други безмоторни превозни средства, да се присъединят в четвъртък, 8-ми юни от 18:30ч. при Ларгото.

kakvo-gubim-alt

Следете за повече информация и Фейсбук събитието: https://www.facebook.com/events/485208665163984/

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори