Президентът на Туркменистан заповяда на гражданите: Купете си колела!

Туркменистан без съмнение е една от най-авторитарните държави на нашата планета. Според правозащитните организации в азиатската държава е налице един от най-репресивните режими в света, а начело на всичко това е президентът Гурбангули Бердимухамедов.

Разказваме ви това, защото се оказва, че всички ние имаме нещо общо с въпросния господин, а то е обичта към колоезденето. Бердимухамедов освен това се опитва да предаде своето хоби и на сънародниците си, естествено, по малко по-странен начин…

За какво става въпрос? Лидерът на Туркменистан иска всички в държавата да започнат да карат велосипеди. За целта той е организирал масово състезание на 1 септември и директно е наредил на гражданите да си купят велосипеди дотогава.

Всички държавни служители и ученици са задължени да участват в масовата проява, а Бердимухамедов всъщност очаква цялото население от повече от 5 милиона души да се включи в мероприятието.

Президентът на републиката от Централна Азия бе заснет през миналия месец как „печели“ колоездачно състезание близо до столицата Ашгабат със своя зелен планинско велосипед с цел промотирането на спорта.

Той е одобрил и четиригодишна държавна програма за развитие на колоезденето в страната. „Тази кампания ще допринесе за подобряване на здравето, ще гарантира екологична сигурност и ще насърчи колоезденето“, е обяснил диктаторът.

„Цените на велосипедите в страната се вдигнаха рязко“, пише опозиционен местен сайт. „При всички случаи, всички физически здрави лица, ученици и студенти трябва да имат колела до 1 септември.“

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори