„Промяната започва от теб“

Днес на сайта на сдружение „Велоеволюция“ бе публикувана една много приятна новина, която сме длъжни да споделим с вас. Не че тази малка победа на обикновения човек срещу безразличието и неспазването на закона от някои чиновници ще промени драстично градската среда или въобще условията, в които живеем. Но тя показва едно – не става само с мрънкане, а трябва активност и ангажираност към проблемите. 

Преди време ви разказахме подобна история от Пловдив: след широкото обществено недоволство за същия като настоящия случай (информация – тук), в крайна сметка завършекът също беше положителен – http://velocafe.bg/mestqt-lafka-ot-veloaleqta-v-plovdiv/ .

Untitled

Сегашният случай е от София и представлява история за силата на разгневени велосипедисти, събрани от социална мрежа, с една цел – преместване на лафка за вестници и други стоки от сервитута на велосипедна алея. Всичко започнало със снимка във Фейсбук, на която се вижда как лафка е поместена непосредствено до велоалеята в кв. „Младост“ и съвсем очевидно пречи на движението на велосипедисти, а и създава опасност за преминаващите пешеходци и клиенти. По-късно е подадена жалба, която е подписана от 30 велосипедисти.

След действията на Велоеволюция и завеждането на жакбата в деловодството на отдел “Пътна полиция” на СДВР, оттам са им отговорили следното: „“Установи се, че така разположен преместваемия обект, затруднява проходимостта при движението на пешеходци и велосипедисти, като застрашава сигурността им в обхвата на пътя. Считаме, че трайно решение на проблема е преместването му в източна посока на разстояние минимум 2,0 м. от велоалеята, като схемата за разполагането му бъде предварително съгласувана със стопанина на пътя – Столична община, в лицето на Дирекция “Транспортна инфраструктура” и ОПП- СДВР. Компетентност за изместване на павилиона има Кмет на район ”Младост”, където е изпратено наше писмо с искане за преместване на обекта. ОПП -СДВР ще продължи да извършва контрол, за подобряване на безопасността и организацията на движение в района.” (цитатът е от сайта на сдружение „Велоеволюция“, които се заканват, че ще следят реакцията на институциите и предприетите от тях действия).

Изводите, до който се надяваме да стигнете след прочитането на тази статия, са следните: не подминавайте с безразличие проблемите, ваши или чужди; не бъдете песимисти и не казвайте „никой няма да се трогне или да направи нещо“; дерзайте; това, че някоя институция бездейства, не оправдава и вашето бездействие!

Екипът на „Велокафе“ изказва своите поздравления към „Велоеволюция“ за борбата за по-добра градска инфраструктура в София. 

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори