Предупреждение за колоездачите, носещи телефоните си в джоба

Австралийски колоездач се озова в болница, след като телефонът му се запали при падане

Колоездачите, които държат мобилните си телефони в джобовете на панталоните по време на каране, може би трябва да преосмислят това.

Австралийски планински колоездач се озова в болница, след като неговият iPhone се запали в джоба му при катастрофа.

Гарет Клиър разказва, че е карал в Сидни, когато „малка катастрофа“ води до падане на колоездача върху новия му iPhone 6, който е бил именно в джоба му.

„Просто видях пушек от задния ми джоб и изведнъж усетих растящата болка“, разказва Клиър.

Панталоните на австралиеца на практика са стопени, а кожата му в задната част на бедрото получава изгаряния от трета степен, което налага операция и присаждане на кожа…

Заради всичко това Клиър иска да предупреди останалите колоездачи за риска, който носят телефоните. Благодарение на все по-малките размери на литиумните батерии, заредените с енергия батерии са под огромен стрес докато движите своя телефон, благодарение на карането. И въпреки че това не е честно срещан проблем, подобни запалвания не са невъзможни.

„Това, което най-вероятно се е случило, е, че нещо, което произвежда електричество, е пробило батерията и е предизвикало късо съединение, което е освободило много топлина“, обясни колоездачът и доцент по механично инженерство в университет „Карнеги Мелън“ Шон Литстър. „А тази топлина е довела течността в батерията да се запали.“

Място за паника обаче няма – за да се стигне до подобно запалване, освен силен удар върху телефона, е нужно батерията да се счупи, което не е обичайно.

Все пак, ако искате да се застраховате от подобно изгаряне, най-лесното е да не държите телефона си в някой от джобовете на панталоните си. Варианти са например заден джоб на джърсито ви или раница.

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори