Как правилно да поставите своята каска (видео)

От рубриката със съвети на Велоклуб БИЦИКЛЕТ

Когато сме с велосипеда в гората или по пътя (а често и в града) е добре да носим каска, за да предпазим главата си от наранявания. Но за да върши своята работа, каската трябва да е правилно и добре сложена, и закопчана. Как да го направим?

Първо трябва да изберем удобна каска, която да е по размер. Каската трябва да ляга удобно на главата. Когато се сложи на главата каската (преди и след като я стегнем) не трябва да ни убива. Размерът на каските зависи от обиколката на главата (около слепоочието) Добре е да се избере каска, при която обиколката на главата е в средата, а не в края на диапазона. Размерът  на всяка каска е отбелязан от вътрешната й страна.

Ако сле слагане и закопчаване на каската се усеща някъде стягане или натиск – по-добре да се избере друг модел или размер, защото при продължително каране това ще създаде едно твърде дразнещо неудобство.

Как да сложим и закопчаем каската?

Започва се с правилното лягане на каската върху главата – челото и темето – нито напред, нито назад. Каската трябва да е успоредно на земята, когато сте с изправена глава (в общия случай).

Прогонване на ремъците:

– първо се настройва зоната за ушите – ремъкът трябва да минава малко под ушите. Получава се триъгълник, който трябва да обгражда ушната мида.

настройва се дължината на ремъците така, че да лягат стегнато под брадичката. Но не много стегнато – да може да преглъщате, пиете вода и т.н. Трябва да има възможност да се пъхне един пръст между ремъка и брадата.

Това се прави при отпуснат вътрешен обръч на каската. Той се стяга последен. На всички каски отзад има пособие за притягане на вътрешния обръч – най-често под формата на зъбчато колело. Ако каската е стегната правилно тя трябва да се движи заедно със скалпа без приплъзгване.

Това е основното, което трябва да знаете за правилното слагане и стягане на вашата каска, за да може тя да изиграе предпазната си роля при инцидент (нещо, което искрено което искрено ви пожелаваме да не ви се случва).

И запомнете: карайте вашия велосипед безаварийно, за удоволствие и винаги с усмивка.

Тодор Грозданов

Велоклуб БИЦИКЛЕТ /www.biciclet.club/

*“Велоклуб Бициклет e неправителствена организация – сдружение на любители велосипедисти, които са си поставили за цел популяризирането на велосипеда като приятно, екологично и здравословно средство за прекарване на сводобното време. Запалени сме по велосипедните походи и туризъм и не пропускаме възможност да покараме в града или сред природата и да запалим още хора с това прекрасно хоби. Наричаме себе си „неделопедисти“, тъй като обичаме леките и приятни велоразходки от по 20-30 км., след което да спрем за „по бира“. Може да ни намерите и във Фейсбук – само напишете Велоклуб Бициклет.“

Велоклуб Бициклет

"Велоклуб Бициклет e неправителствена организация – сдружение на любители велосипедисти, които са си поставили за цел популяризирането на велосипеда като приятно, екологично и здравословно средство за прекарване на сводобното време. Запалени сме по велосипедните походи и туризъм и не пропускаме възможност да покараме в града или сред природата и да запалим още хора с това прекрасно хоби. Наричаме себе си "неделопедисти", тъй като обичаме леките и приятни велоразходки от по 20-30 км., след което да спрем за "по бира". Може да ни намерите и във Фейсбук – само напишете Велоклуб Бициклет."

Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори