Основни правила за слушането на музика докато карате

Проучвания доказват, че слушането на музика по време на каране може да ви направи по-бързи, по-издръжливи и по-стимулирани. Изследователят Costas Karageorghis от Brunel University London казва, че музиката е като разрешен наркотик за спортистите. Слушането на музика освен че може да ви стимулира, може и да ви направи по-разсеяни и невнимателни. Затова ако сте от колоездачите, които обичат да се разсейват с приятни тонове, по време на своята тренировка е хубаво да знаете няколко основни правила за безопасно слушане:

ИЗПОЛЗВАЙТЕ САМО ЕДНАТА СЛУШАЛКА

Препоръчително е да махнете слушалката от лявото ухо, което е по-близко до трафика. По този начин ще можете да чувате автомобилите, някой колоездач, който иска да ви изпревари и звукът на вашето колело.

НЕ УСИЛВАЙТЕ МНОГО МУЗИКАТА

Силната музика, дори и в едното ухо, може да e разсейваща и опасна за вашето здраве. Няма как да знаете колко силно е твърде силно, докато не излезете на пътя, но здравните експерти съветват вашия плейър да е усилен на 60% от максимума му и да не слушате музика повече от 60 минути на ден.

ИЗПОЛЗВАЙТЕ УДОБНИ СЛУШАЛКИ

През голяма част от карането, скоростта на предвижване е доста голяма, затова е необходимо да сте с удобни слушалки, които няма да се извадят от ухото ви и да ви разсеят допълнително. Най-удобно е да си изберете тип затворени слушалки, които имат наушници от специален материал или кожа, които обгръщат краищата на ушите ви, за да ги направят по-стабилни.

Ако спазвате тези основни правила, ще намалите до минимум риска от злополука по време на карането и ще ви е весело, защото с музика винаги е по-весело.

Деница Дянкова
  • qq

    Направо трябва да се ЗАБРАНИ слушането на музика със слушалки в града и на пътя. По чукарите, който и както да иска да слуша. Ако ВИ е мил животеца не слушайте със слушалки докато карате!

Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори