Полезен съвет към шофьорите за избягване на инциденти с колоездачи

Да бъдеш ударен от неочаквано отваряща се врата на автомобил или пътници при излизане от него е един от най-сериозните проблеми, пред които е изправен човекът с велосипед в града. Той също така е и един от най-лесно преодолимите. Броят на този тип инциденти е изключително висок във всички по-големи градове по света.

Навикът да поглеждаш назад за колоездач трябва да се превърне във втора природа на водачите на МПС и е силно препоръчителна част от тяхното обучение, защото рязко отварящата се врата лесно може да убие велосипедиста.

Най-тъжното в тези ситуации е, че това е може би най-лесно предотвратимият сблъсък между шофьори и велосипедисти. За колоездача това се изразява в навика да стои далеч от „зоната на отворената врата“ като кара на разстояние от паркираните на пътя автомобили.

Но главното задължение трябва наистина да бъде на шофьора при излизане от колата. Като пример, властите в Чикаго наскоро са удвоили глобите за нарушения, свързани с рязкото необмислено отваряне на вратите, като вече те са до $1000. Това донякъде може да дисциплинира водачите и да им припомни, че градът вече е пълен с колоездачи.

Dooring3

Оглеждането за колоездачи трябва да е рутина и силно застъпена част от обучението на шофьорите, особено сега, когато много повече градове подкрепят колоезденето и изграждането на велосипедни алеи на шосето, защото по този начин велосипедистите попадат точно в зоната, където е най-вероятно да бъдат ударени от врата. Използване на огледалата за обратно виждане, а също и обръщането за поглеждане през рамото, са най-добрият начин да го направят.

Най-простият и най-елегантният начин, който може да се използва от всеки водач на МПС или пътник, е следният: шофьорите да отворят вратите си с дясната си ръка, като по този начин при излизане от колата ще са принудени да обърнат телата си леко настрани, така те автоматично ще погледнат през рамо или в огледалото за обратно виждане. На същия принцип дясната врата трябва да бъде отваряна с лявата ръка.

Тази успешна практика се преподава на холандски шофьори като част от обучението им, но те едва ли имат нужда от такова обучение, предвид факта, че всеки е прекарал много време на две колела и вниманието му винаги е насочено към възможността около автомобила да има велосипед.

Но в градове като София например, с нарастващ брой велосипедисти и все още шофьори без навици и съзнание за това, че велосипедистът е равноправен участник в движението, тази техника би могла да бъде перфектният начин да се предотвратят инциденти с неочаквано отварящи се врати на автомобили.

Опитайте сами.

Разпространете новината.

Тя може да спаси нечий живот.

dooring

Velocafe.bg
  • Евалата за статията. Дано и в БГ да стане така.

    п.п. Наскоро си говорих с полицай за отварянето на врати. КОй е виновен и какво трябва да напрвя ако някой ме бутне с вратата си. Отговора беще. „ти си виновен. Не спазваш дистанция“ NO COMMENT

  • Боре

    Много важно е и водачите и пътниците да се научат, че се отбива до тротоара и тогава се слиза, а не докато автомобилът е спрял на светофар. Пътниците никога не гледат като слизат, а колоездачът обикновенно минава точно от дясната страна. Имам снимки на колелото след една такава „среща“. Слава богу карах бавно и се разминах с контузен пръст, въпреки падането през кормилото.

Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори