Поход за живот – в петък вечер в София

На 14 септември след 17.30 ч. велосипедисти се събират пред Министерски съвет в София на протест и бдение по повод няколкото случая на загинали велосипедисти наскоро.

Във всеки от случаите прави впечатление, че велосипедистите са блъснати и убити докато се движат спазвайки правилата за движение.

Във Варна загиналият Мартин Чикалов е блъснат докато бута колелото си по пешеходна пътека. Шофьорът е избягал. Наскоро между две пазарджишки села група деца движещи се едно зад друго с колела са връхлетени от пиян служител в системата на правосъдието – надзирател. Забелязвайки неадекватния шофьор на пътя децата се преместват встрани извън пътното платно, но това не спасява едно от тях. 16-годишно момче с колело загина, защото пиян шофьор тръгнал да си търси още домати за салатата!

В началото на 2017-та година протестирахме заради друг случай – опитен колоездач, също движещ се по правилата, бе блъснат и убит от шофьор на товарен камион.

От трагичните случаи излиза, че спазването на правилата не е достатъчно за опазването на живота по пътищата. Обществото ни е свидетел на още много прояви на убийствено безотговорно поведение на пътя.

Събираме се в петъчната вечер на поход и бдение със свещи.
Походът е планиран по маршрут Министерски съвет — бул. Цар Освободител — бул. Васил Левски — ул. Ген.Й.Гурко — ул. 6-ти септември. Накрая ще останем пред МВР докато представители на МВР поемат ясни, категорични, видими, измерими ангажименти конкретно за безопасността на велосипедистите по пътищата. Нееднократно сме предлагали решения и време МВР с взаимодействие с други институции да започне да действа по тях.

Отново настояваме за:

  • Отговорно поведение от страна на всички шофьори към уязвимите участници в движението по пътищата

  • Правителството да вземе всички възможни мерки за опазването на живота и здравето на гражданите, които представлява

  • Отнасяне с цялата строгост на закона от страна на отговорните органи по случая със загиналия Мартин Чакалов.

  • Прокуратурата да не допусне освобождаването на виновния шофьор, причинил смъртта на Мартин Чакалов

  • Най-тежката възможна присъда от страна на съда за избягал от местопроизшествие причинител на смърт при ПТП

  • По-голяма осведоменост, обучения на шофьори и инвестиции за изграждане на по-добра велосипедна инфраструктура, отделена физически от автомобилния трафик, както в градски, така и в извънградски условия.

Присъединяваме се към усилията на обществеността във Варна за внимание към случая и прекратяване на убийствената поредица от ПТП, в която загиват млади хора спазващи правилата.

Призоваваме за подкрепа всички загрижени колоездачи, велосипедисти и граждани да се присъединят към протеста-бдение и да подкрепят исканията за подобряване пътната безопасност и вземане на адекватни мерки от страна на институциите.

Събитието е обявено във Фейсбук : https://www.facebook.com/events/325691714658750/ , а за провеждането е уведомена Столична община.

Velocafe.bg
Повече в Съвети
30 причини да караме велосипед – част 3

Независимо дали става дума за подобряване на формата Ви, здравето или баланса по банковата Ви сметка, или като екологичен избор,...

Затвори