Подробности от Купа Мургаш 2013 (ХСМ)

Състезанието по планинско колоездене в дисциплина “крос-кънтри маратон” (XCM) за „Купа Мургаш“ се проведе в гр. Бухово, област Софийска. Със старт и финал пред кметството,организаторите Велоклуб „Мамут“ и „МаксБайк“ се бяха постарали да изберат атрактивен и труден маршрут.

Шампион на България в дисциплината „крос-кънтри маратон” е Тодор Ангелов от Казанлък, който се състезава за Колоездачен клуб ”Варна”. Ангелов завърши първи с време 3 часа 29 минути и 26 секунди.

39 състезатели в категорията „Мъже-Елит” от 13 клуба стартираха, като 8 от тях отпаднаха и не изминаха дистанцията от общо 60 км. Втори – вицешампион и първи при младежи до 23 години, Александър Алексиев /”Брисаспор”-Турция/ десет километра преди финала получи мускулен спазъм и завърши на минута и 38 секунди след Ангелов с време 3 часа 31’04”/

На цели 21 мунути и 49 секунди след Ангелов завърши Васил Василев /”Илчов баир”-Шумен/.

„Бе много горещо от 15 до поне 25 градуса по трасето между Ботевградската и Софийската котловина в Западна Стара планина. Много стръмно и „тежко” трасе, само километър е равно, другото е наклон и „черен път”, коментира шампионът на България за 2013 година – Тодор Ангелов.

Трасето имаше два варианта – дълъг и по-кратък. Първият е истинско предизвикателство за „мъже-елит“, тъй като освен с 60 км. дължина, необходима за покриване на изискванията за дисциплината „маратон” (ХСМ), се характеризираше и с голяма сборна денивелация, както и с някои наистина стръмни и изтощителни баири. При по-краткия вариант с дължина 44 км. участниците /при „мъже“/ отново изкачват връх „ Мургаш” и се спускат по „черния път” към с. Чурек, но нататък маршрутът е значително по-лек и равен.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори