Подробности за Чепеларски търкала и Байк Експо България

Чепеларе ще бъде мястото, където си струва да бъдете между 21 и 24 юли. Причината е, че по това време в красивия планински град ще се проведат две страхотни събития.

На 24 юли е третото издание на уникалното по рода си състезание по планинско бягане и планинско колоездене „Чепеларски Търкала“.

В предишния ден пък е Държавният шампионат по крос-кънтри, както и по крос-кънтри елиминатор.

А за да бъде картинката пълна – в четирите дни между 21-и и 24-и ще се проведе Байк Експо България – „първото специализирано изложение в България за всички видове велосипеди и продукти, свързани с колоезденето“.

Ето и подробности за всички тези събития от организаторите:

На 23 и 24 юли за трета поредна година ще се проведе „Чепеларски Търкала“ – едно от най-атрактивните и с уникален формат на провеждане състезание по планинско бягане и планинско колоездене в  страната ни. То 

е уникално с това, че трасето е с обща дължина 80км и положителна деневилация от 2950м и се състои от 4 различни Търкала,  всяко от които започва и завършва на площад „Олимпийски” в центъра на гр. Чепеларе и е с приблизителна дължина от 20км. Трасето преминава през Роженската Обсерватория, вр. Мечи Чал, покрай най-голямата фабрика производител на ски в света и множество великолепни горски и планински пътеки и гледки под нестихващите ритми на родопските гайди. 

Трасето е подходящо за професионалисти и аматьори от различни възрасти, като всеки сам преценя колко търкала да измине, спрямо възможностите си. 

„Чепеларски Търкала” е квалификационно състезание и носи точки за най-големия Планински Супер маратон в света 

ЧЕПЕЛАРСКИ ТЪРКАЛА в невероятния планински район около град Чепеларе. То е подходящо за всички любители на планинското бягане и крос кънтри колоезденето, като предлага различни по трудност и дължина Търкала (терени). През повече от 95% от състезанието, маршрута преминава по горски и меки пътеки и пътчета. Търкулвайки се в четири различни посоки извън Чепеларе, трасето минава през Роженската Обсерватория, която е най-голяма на Балканския полуостров, покрай най-голямата фабрика- производител на ски в света под нестихващите ритми на Родопските гайди.

Маршрутът на състезанието се състои от 4 кръга в околностите на гр.Чепеларе.
Кръг 1 Лопуха с дължина от 23.5 км и положителна денивелация от 757м.
Кръг 2 Изгрев с дължина от 17.9 км и положителна денивелация от 550м.
Кръг 3 Рожен с дължина от 20.6 км и положителна денивелация от 884м.
Кръг 4 Чала с дължина от 17.5 км и положителна денивелация от 800м.

Обща дължина на маршрута – 79.5км
Положителна денивелация – 2990м.
Центърът на състезанието, от където започва и завършва всяко от четирите Търкала на маршрута, е Площад Олимпийски в град Чепеларе . Пълното трасе е с дължина 80км, като всяко едно отделно Търкало е с приблизителна дължина 20км. За по-малките любители на тези спортове и за по-неподготвените участници, надпреварата ще се ограничи до изминаването на едно, две или три Търкала.

В повече от 75км от състезанието теренът е горски пътеки и пътчета с ниска и средна степен на трудност.

Тази година на 23.07, гр. Чепеларе ще стане домакин и на Държавния шампионат по Крос Кънтри колоездене, както и съвместно с Българската Федерация по Колоездене ще проведем супер атрактивното състезание Крос Кънтри Елиминатор. 

Байк Експо България

Какво представлява? – това е  първото  специализирано изложение в България за всички видове  велосипеди и продукти, свързани с колоезденето.  В продължение на 4 последователни дни, то ще посреща гости и фенове на колоездачните спортове от цялата страна и чужбина. 

То ще бъде разположено на централния „Площад Олимпийски“ в гр. Чепеларе на 3000кв.м.  изложбена площ и ще има специален, тестов полигон, на който посетителите ще могат да тестават велосипедите в различни условия.

Посетителите на Байк Експо България ще видят и ще се запозанят с най-новите тенденции във велосипедните спортове, ще могат да пробват различни видове и различни фирми колела, да ги сравнят по между им и да изберат най-подходящия модел за себе си; у по-малките посетители да се създаде по-голям интерес към различните видове велосипеди и колоездачните спортове; да се срещнат професионалисти и аматьори от всички възрасти, любители на колоезденето в един 4 дневен спортен форум в едно от най-благоприятните места за колоездене в страната ни.

По  време на 4 дневния спортен форум и празник заедно с изброените събития за първи път ще се проведе  състезание за ВелоМеханици, като ще се излъчи „Най-добър ВелоМеханик на България за 2016 г”

ПРОГРАМА

Програма на Байк Експо България 2016г.

Четвъртък 21.07 Петък 22.07 Събота 23.07 Неделя 24.07
Официално откриване на Байк Експо България Тренировка Държавен  шампионат на България по XCO XCO състезание  и          XC Eliminator Състезание Чепеларски Търкала
Откриване на тестовия парк  на Байк Експо България Детско състезание                 Техническа конференция за Държавен шампионат на България по XCO Старт състезание „Най-добър Вело Механик на България 2016“                                 Техническа конференция Чепеларски Търкала Състезание за Хора в Неравностойно положение                       Награждаване победителите

 

Програма на Чепеларски Търкала 2016г.

 

Събота 23.07

19:00-22:00 часа  Раздаване на номера

20:00 часа  Техническа конференция

 

Неделя 24.07

5:00 часа  Раздаване на номера

6:00 часа Старт Колоездачи

6:30 часа Старт Бегачи

11:00 часа  Старт Хора в Неравностойно положение

16:00 часа Награждаване на победителите

ОСОБЕНОСТИ ЗА СЪСТЕЗАНИЕТО

Чепеларски търкала е състезание по планинско бягане и крос кънтри колоездене, което се състои от 4 отделни строго последователни, различни по трудност и цвят на маркиране Търкала. Пълното трасе е с дължина 80км, като всяко едно отделно Търкало е с приблизителна дължина 20км. За по-малките любители на тези спортове и за по-неподготвените участници, надпреварата ще се ограничи до изминаването на едно, две или три Търкала.

Записване: 06.06.2016 до 10.07.2016

При записване 06.06 – 10.07.2016г 

Такса за участие : 35лв

При записване: 11.07.2015 до 24.07.2015

Такса за участие : 50лв

При участници под 18г. декларацията за участие трябва да бъде подписана и от родител

Начин на плащане:

Билети могат да бъдат закупени:

онлайн (чрез ePay, Visa & Mastercard )  https://www.ticketlogic.bg/chepelarski-tyrkal/28639 на тел. 0887 333 112 (куриер и наложен платеж) или на някоя от нашите каси : https://www.ticketlogic.bg/help/faq/mreja-kasi

– По банка: СКЕСП ТРИП ЕЛЕМЕНТС 

БАНКА ДСК

IBAN: BG80STSA93000022618274

BIC: STSABGSF

– В брой: Гр. Чепеларе, ул Беломорска 42, магазин Трип Елементс

Регистриран участник е всеки, който си е направил онлайн регистрация на сайта и е платил своята такса

Регламент и кой е победител: Всеки участник изминава колкото Търкала реши, но победител в състезанието е този, който е изминал четирите търкала в строга последователност за най-кратко време. Отделно на всяко Търкало ще се излъчва победител, който го е изминал за най-кратко време. Търкалата се изминават в строга последователност и състезатели, неспазили реда се дисквалифицират.

Отделни класирания ще има в категориите: 

Деца до 13г. 

Юноши до 18г

Възрастни: 19-49г.

Ветерани: Над 50г.

Победител е този, който е изминал повече Търкала ( 4, 3, 2) за най-кратко време

Застраховка: Всеки участик трябва да има планинска застраховка

Задължителна екипировка: Челник, свирка, телефон със заредена батерия, подходящи дрехи, според прогнозата, храна или напитка с калоричност минимум 500 калории, каска за колоездачите

Описание на маршрута: Маршрутът се състои от четири търкала с общо начало и край, всяко едно от които обаче е в различна посока и е с приблизителна дължина от 20км. Степента на трудност е различна, като първото е най-леко, а последното е най-тежко. Всяко едно е маркирано с различен цвят. За по-голям ориентир на маркировъчните табели е изписано и разстоянието, изминато по съответното търкало. Табелите показват също степента на трудност на предстоящия уастък от маршрута. Постовете са разположени приблизително на всеки 10км. На тях участниците получават напитки и  храна. Също по цялото трасе се движат съдии на мотори, които се грижат за безопасното провеждане на състезанието.

Инструкции за безопасност и за опазване на природата: Съобразявайте се с индикиращите дървени табели и цветни знаци. Не се отклонявайте от маршрута. Ако се колебаете за пътя и не виждате маркировъчни табели, върнете се до най-близката и се уверете, че се движите в правилна посока. При нужда да напуснете състезанието, предупредете първо някой от съдиите на състезанието. При каквито и да е съмнения търсете някой от организаторите, съдиите или съдиите на мотор.  

Помагайте си по между си. 

Не изхвърляйте каквито и да е отпадъци  извън местата, предназначени за боклук.

Изльчване на състезанието online: Evolink ще излъчва пряко цялото състезание в интернет

Старт-финал на състезанието е площад Олимпийски в град Чепеларе.

Главният пост се намира именно на площада, където започва и свършва всяко едно от Търкалата на състезанието. На всяко едно от отделните Търкала има разположен по един съдийски пост!

Постовете, предлагат на състезателите храна и напитки, както и регистрират участниците по трасето.

За сигурността на състезателите трасето е маркирано с табели и боички, които индикират на участниците цвета на Търкалото по което се движат, километрите, които са изминали по съответното Търкало, както и предстоящия терен и степента му на трудност след табелата.

Още за сигурността на участниците се грижат организатори и съдии, съдии на мотори, планински спасители, лекарски екипи, полицаи и др.

Задължително се спазва последователността на Търкалата.

Всеки участник се движи по трасето със състезателен номер, който има вградени чипове и така може да се проследи етапа от състезанието, в който се намира. Номерата започват да се раздават на техническата конференция, денят преди състезанието. 

Срещу всеки състезателен номер се оставят 5 лева депозит който всеки получава обратно при връщането на номера си.

Програма:

23.07 20:00 часа – Техническа конференция Чепеларски Търкала

24.07 6:00 часа – Старт колоездачи

24.07 6:30 часа – Старт бегачи 

24.07 10:00 часа – Конференция на участниците в неравностойно 

24.07 11:00 часа – Старт състезание за хора в неравностойно положение

24.07 16:00 часа – Награждаване на победителите 

Контакти за връзка, въпроси и предложения:

ОРГАНИЗАТОРИ

                                     Теодора Пенчева

                                         (организатор)

Моб: 0877 601016

Email: chepelarski.tarkala@gmail.com

Website: www.chepelarskitarkala.com

                                     Юлиан Грозданов

                                         (организатор)

Моб: 0876466122

Email: chepelarski.tarkala@gmail.com

Website: www.chepelarskitarkala.com

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори