24-часовия маратон по планинско колоездене 2014 – подробности

От организаторите на 24-часовия маратон по планинско колоездене – велоклуб „Крива спица“, любезно ни предоставиха подробности около провелото се през уикенда състезание.

Вижте ги:

„Трасето е ужасно тежко!“ … „Пътеката е река“, „Не се виждам от пясък и вода… в устата ми хрущи!“, „Всичко потъва в подвижния пясък…“ Ако следите националните новини тези дни, ще си помислите, че става дума за поредния „воден ад“. За щастие от осмото по ред издание на 24-часовия маратон по планинско колоездене новините са само добри.

Водата не пожали и село Мътеница, където беше трасето на надпреварата. Продължителните и обилни валежи от предишните дни поставиха на сериозно изпитание първо организаторите от „Крива спица“, а след това най-вече състезателите. Утринта на 6 септември започна с вестта, че близкият язовир прелива и оттичащата се вода е направила непроходима части от пътеката в долната част на трасето. В няколко припрени часа аварийна група на „Кривите спици“ измисли обход, маркира и обезопаси рисковите места на промененото трасе.

DSC_5199_e

Точно в 15:00 часа в събота, 06 септември, (с два часа закъснение) на старта застанаха 47 състезатели, разделени в три категории – индивидуални, соло отбори от по двама състезатели и щафети. Общо над 130 човека (състезатели, приятели, семейства и деца) оживиха лагера около Старт/Финал-зоната. В последвалите 23 часа до финала в 14:00 в неделя борбата между състезатели и елементите на природата беше безмилостна и оспорвана. Сухо място нямаше до последно нито по трасето, нито по каращите по него. 

DSC_5356_e

Наградите грабнаха: в индивидуалното класиране редовният участник от предишни издания Христо Смилков победи със 17 обиколки, вторият Христин Ангелов – с 16, а третият Павел Сидеров – с 14. При отборите борбата беше до последно: Цветомир Младенов и Велислав Великов заслужиха първата награда с 11 обиколки, а втори и трети с по 10 станаха Димитър Карабахчиев/Калин Веждаров и ТодорБалчев/Борислав Йорданов. За щафетите беше относително по-лесно. 22 пъти завъртяха трасето щафетата на „Авител“, а втори и трети станаха „Илчов баир“ и „Потни риби“ с по 21 и 20 обиколки. От „Илчов баир“ трябва да споменем и името на капитана – нашия стар познайник Васко Василев, който въртя самостоятелно по-голямата част от нощта, а сутринта направи най-бързата обиколка за 40 минути. Овации заслужиха отново и редовните участници от „Бански старец“, чиято щафета със средна възраст над 50 г. и само 3-ма участника направи 19 обиколки и се класира четвърта. Равносилно на геройство е представянето и на Анелия Карагьозан, която с 12 обиколки завоюва 5-та позиция в общото класиране на индивидуалните състезатели (мъже и жени).

IMG_1437_e

IMG_1443_e

IMG_1449_e

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори