Подготовката за Дунав Ултра: Teamwork е в разгара си

В следващите три дни може да се възползвате от преференциални условия за записване

За пети пореден път приключението Дунав Ултра отправя предизвикателство към всички фенове на колоезденето – да преоткрият красивия дунавски регион като изминат 670 км от Видин до Дуранкулак индивидуално, в екип от двама или в екип от четирима.

Уникалният маршрут по поречието на река Дунав минава през 90 населени места, туристически обекти, природни феномени и исторически забележителности и напълно заслужено бе отличен от Министерството на туризма като „Иновация на годината“.

Стартът за всички е на 7 септември 2018 във Видин, но участниците сами избират своята скорост на придвижване, тактика на преминаване и темпо. Предизвикателството Дунав Ултра:Teamwork е както за професионални колоездачи, така и за любители. Основната цел е успешно достигане до крайната точка – 100% на собствен ход и на велосипед, както и преоткриване на екипните приключения.

До момента записалите се участници са 18, сред които има и две дами. Пет екипа се регистрираха по двойки, вече е факт и първият екип от четирима участници. Веломаршрутът може да бъде изминат и индивидуално, но основна цел на събитието е преминаване на маршрута сред съмишленици, така че приветстваме екипи от 2-ма и 4-ма колоездачи да се включат в приключението.

Към най-дългия велосипеден маршрут в България има интерес и от румънски велосипедисти.

Напомняме, че записването тече, а до 25 юни 2018 може да се възползвате от преференциални условия, които ще откриете в сайта на Дунав Ултра:Teamwork.

И докато организаторите се готвят да ви предложат наистина незабравимо приключение, нека научим кои са някои от най-емблематичните места от веломаршрута Дунав Ултра, заради които си струва да грабнете велосипед и да се впуснете в пътешествие по реката, с която е свързана и древната, и модерна историята на Европа.

Басарбовският манастир е най-известният действащ скален манастир в България. Намира се в местността Русенски Лом и е основан преди около 600 години. Скалите в местността са варовикови и изключително ронливи, и това е позволило те да бъдат издълбавани от монасите-исихасти, които ги превръщали в килии за подслон, уедининие с Бог и молитви.

Крепостта Баба Вида е най-значимото укрепление в Северозападна България през Второто българско царство. Мястото, където днес може да се види този изключителен обект, е било избрано като стратегическо още по времето на Римската империя, когато е създадена крепостта Бонония, чиито останки са вградени в основите на крепостта Баба Вида.

Църквата „Света Троица“ в центъра на с. Капитановци е строена в края на 19-ти век. Строителството ѝ е започнато от италиански майстори, но след като местните установили, че я строят по католически канони, ги изгонили и намерили други майстори, които довършили сградата според източноправославния канон. Църквата се отличава от всички останали в района на гр.Видин.

Античният римски град Улпия Ескус (Ulpia Oescus) е бил най-значимият град в района на Долен Дунав през периода I-III в. н.е. Градът е сравняван по изящество и архитектура с Ефес, а значението му като национално богатство тепърва ще се осъзнава.

4-метрова статуя в цял ръст на комунистическия лидер В.И.Ленин е голямата атракция на с. Новград, обл. Русе. Създаден е през 1975 г. от ръмънския склуптор с български произход Борис Караджа. Монументът е единствения в България оцелял паметник на комунистическия лидер, тъй като в годините на прехода се оказва в реституиран имот. Собствениците на имота решават да запазят каменното произведение, което днес е основна атракция за посетителите на региона.

Биосферен парк Сребърна единственото запазено естествено езеро в близост до Дунав в България и естествен хабитат на множество застрашени животински и растителни видове. В парка ежегодно гнезди колония къдроглави пеликани.

И това не е всичко – маршрутът Дунав Ултра преминавам през още много познати и не толкова познати места, за да достигне в с. Дуранкулак до Via Ponticaвъздушният път на прелетните птици от Европа за Африка.

Velocafe.bg
Повече в Съвети
30 причини да караме велосипед – част 3

Независимо дали става дума за подобряване на формата Ви, здравето или баланса по банковата Ви сметка, или като екологичен избор,...

Затвори