Подготовка за Витоша 100км

След по-малко от седмица предстои най-мащабното състезание по планинско колоездене и бягане – Витоша 100км, и ние от Velocafe.bg решихме да ви дадем няколко съвета за по-правилна подготовка за него (а ето и други съвети от нас, които може да се окажат полезни в точния за вас момент).

Както знаете, състезанието е дълго и продължително, за това едва ли за толкова кратко време можем да ви дадем съвети за физическата ви подготовка. Но можем да бъдем полезни със съвети за правилно захранване на организма с енергия, а и да ви подсетим за някои основни неща,които не трябва да забравяте.

От миналата година можем да видим, че най-добрите преминават дистанцията за около 4 часа, а последно финиширалите – за около 15 часа. Това са много часове продължителна работа, през която организмът ще изхаби изцяло запасите си на гликоген (енергия), ако не бъде подпомогнат.

Ето за това ние ви предлагаме начин за повишаване на гликогенните резерви на организма чрез т.нар. въглехидратна суперкомпенсация. Седмица преди старта в продължение на 3-4 дни се провежда интензивна тренировъчна работа на фона на въглехидратно-дефицитна диета, а в следващите дни тренировки с умерена интезнивност са на фона на преимуществено въглехидратна диета. Този метод може да увеличи преди старта количеството на гликогенни резерви на организма до два пъти. Ние от Velocafe.bg ще изпробваме този метод, а ако има и от вас такива, които ще го пробват, после може да обменим информация.

Все още е доста рано, но ние ви съветваме в деня преди състезанието да погледнете прогнозата за времето, защото е от голямо значение екипировката, с която ще стартирате. В последните дни вали доста, затова бъдете подготвени с някаква ветровка или дъждобран, които да ви предпазят от дъжда (надяваме се да не ви се налага да ги използвате).

Едно от най-важните неща – не забравяйте да прегледате велосипеда си и бъдете подготвени с резервни гуми и лепенки!

Броят на записалите се колоездачи надвишава 1600, затова ви приканваме да бъдете търпеливи, особено на старта. Екипът на Velocafe.bg пожелава безаварийно състезание на всички, изпълнено само с приятни емоции. Успех! Ще се видим там!

А ако сте решили да участвате в дуатлона или само в бягането – може да прочетете съветите на нашия приятел Боян Дочев (когото може би познавате от страхотните му пътеписи, които публикувахме наскоро – този и този)

Деница Дянкова
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори