Пловдив приема Балканското по колоездене на писта

Пловдив за първи път ще бъде домакин на Балканско първенство и за втора поредна година на Балканска купа по колоездене на писта за младежи и мъже „Елит“.

Състезанието ще се проведе в многофункционална спортна зала „Колодрума“ от днес до неделя. То е включено в календара на Международната федерация по колоездене и Европейския колоездачен съюз.

Балканиадата на писта и второто издание на Балканската купа са открити за участие и затова двата колоездачни форума се очаква да съберат много от най-добрите пистови бегачи не само на Балканите, но и от Европа.

За престижната надпревара са поканени елитни колоездачи от 9 страни, между които Гърция, Турция, Румъния, Македония, Украйна, Словения, Словакия, Чехия и др.

Гръцкият национален тим се очаква да пристигне начело с голямата си звезда Кристос Воликакис – европейски вицешампион на писта във Франция /на елиминации и в спринта/. 30-годишният гръцки исполин е и 3-ти на Световното в Манчестър.

„Решихме да инициираме и организираме тази Балкадиада, след като миналогодишния ни успех с организацията и домакинството на Балканска купа. Пловдив е водещ колоездачен град в България и заслужава състезание от такъв висок ранг. Освен това, разполагаме с прекрасен „Колодрума“ – един от най-добрите в Европа, с уникална олимпийска писта – една от най-бързите в света. Амбициите ни са да организираме и по-големи колоездачни форуми като Европейски Световни първенства, от календара и на Международния колоездачен съюз (ЮСИ)“, коментира изпълнителният директор на КК „Цар Симеон 1898“ Йордан Зашев.

Нека припомним, че Николай Генов спечели първото издание на Балканска купа на писта за мъже, което също се проведе на „Колодрума“ в Пловдив през миналата година. До успеха си 20-годишният национал от пловдивския клуб „Цар Симеон“ стигна след отлична тактика и три шампионски титли в най-тежките дисциплини – издръжливост по точки, темпови обиколки и омниум, с което му донесе голямата позлатена купа и лъвския пай от наградния фонд.

Втори остана друг българин – Радослав Константинов, а трети Линардос Николаос от Гърция.

Организатор и тази година на Балканското първенство и Балканската купа на писта е пловдивският колоездачен клуб „Цар Симеон 1898“, с подкрепата и съдействие на община Пловдив и Българския колоездачен съюз.

Стартовете днес /28 юли/, са от 10 часа сутринта, както и 15 часа следобед.

В утре – неделя /29 юли/, надпреварата също започва в 10 часа сутринта и ще продължи до около 13 часа, согато ще е официалното награждаване на призьорите.

Velocafe.bg
Повече в Съвети
30 причини да караме велосипед – част 3

Независимо дали става дума за подобряване на формата Ви, здравето или баланса по банковата Ви сметка, или като екологичен избор,...

Затвори