Шокиращ победител на Париж-Рубе

Матю Хейман победи Том Боонен във финалния спринт на велодрома в Рубе

Матю Хейман (Orica-GreenEdge) поднесе шокираща изненада, след като пребори всички фаворити и триумфира като победител в легендарната класика Париж-Рубе.

Във финалния спринт на велодрома в Рубе Хейман бе по-бърз от Том Боонен (Etixx-QuickStep), а дори самият той не повярва каква се случва. След финала Хейман гледаше невярващо, а когато осъзна какво е постигнал, бе ред за сълзите.

Иън Станард (Sky) опита да изненада първите двама с атака зад тях, но нямаше необходимата сила в краката и остана трети. Сеп Ванмарк (LottoNL-Jumbo), който бе най-агресивен във финала, пропусна подиума и остана четвърти, следван от Едвалд Боасон Хаген (Dimension Data).

„Не мога да повярвам. Счупих ръката си преди 5 седмици и пропуснах всички състезания, карах само в Испания миналата седмица. Това е любимото ми място. Това е състезанието, което мечтаех да спечеля“, заяви развълнуваният победител.

За Хейман това бе 16-о участие на Париж-Рубе, а досегашното му най-добро класиране бе осмото място през 2012. Той бе аутсайдерът в елитна група от петима колоездачи, които се бореха за победата. Във въпросната група обаче не бяха предварително сочените за фаворити Петер Саган (Tinkoff) и Фабиан Канчелара (Trek). Голямото разместване се случи на Camphin-en-Pévèl, където Станард атакува и така групата се разкъса.

По паветата най-настоятелен в атаките си бе Ванмарк, който бе наясно, че няма особени шансове във финален спринт. Все пак белгиецът не успя да се откъсне.

Хейман и Боонен влязоха първи на велодрома, но Ванмарк намаляваше разликата. Хейман реши да атакува, а Боонен нямаше сили да отговори, оставяйки съперника си да постигне най-голямата победа в кариерата си.

Саган дойде с разлика от над 2 минути като пропусна място в топ 10. Канчелара пък не успя да се раздели с Париж-Рубе по начина, по който искаше. Швейцарецът катастрофира по-рано и финишира с над 7 минути пасив. Освен това той падна и на велодрома докато караше с швейцарския флаг.

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори