Инфарктен завършек на Париж-Ница, Контадор изпусна титлата за 2 секунди

Изключително инфарктен се оказа последният етап на Париж-Ница. За втора поредна година Алберто Контадор (Trek-Segafredo) изпусна трофея от елитното състезание за няколко секунди. Шампион в Париж-Ница е Серхио Енао (Sky), който запази само 2 секунди от преднината си в генералното класиране, но те му бяха достатъчни.
Давид Де Ла Крус (Quick-Step) спечели последния осми етап в спринт с Контадор, а по този начин попречи на Алберто да вземе бонус секундите, необходими му за негова трета титла в Париж-Ница.

Етапът бе дълъг само 115 километра, но включваше 5 изкачвания. Контадор знаеше, че трябва да действа бързо, ако иска да премахне дефицита си от 31 секунди спрямо Енао.

Затова при оставащи 52 километра испанецът атакува, разкъса основната група и с част от откъсналата се група оформи нова лидерска група от 14 души.

Авансът пред групата на жълтата фланелка стигна 40 секунди и в този момент Контадор вече бе виртуален лидер.

Единствено Де Ла Крус и Марк Солев (Movistar) отговориха на новата му атака докато пасивът на Енао вече бе минута.

При оставащи 15 километра Контадор оставаше виртуален лидер, спечели и междинният спринт за 2 бонус секунди и всичко изглеждаше на негова страна.

Групата на Енао обаче намали от изоставането си и стана ясно, че победителят няма да е ясен до последно. Авансът на Контадор бе намален на 30 секунди и Контадор знаеше, че трябва да победи, за да вземе 10-секундния бонус от етапната победа. Той атакува при оставащи 2 километра, но Де Ла Крус се оказа по-подготвен в последните метри и изненадващо пресече финалната линия пръв. Марк Солер пристигна трети на 5 секунди зад дуото.

След още 16 секунди финалната линия пресече групата на жълтата фланелка, водена от Сони Колбрели (Bahrain-Merida), а това значеше, че с 2 секунди Енао печели първото място в генералното класиране.

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори