Ревю: Късите панталони Endura Singletrack II

Когато от Веломания ни дадоха чифт къси панталони Endura Singletrack II, от пръв поглед знаехме, че ще правим ревю на качествен продукт. Затова решихме и първата им проба да е направо от родно състезание по ендуро, а именно Enduro Warriors Challenge над Велико Търново. Всички снимки в тази статия са направени след състезанието, за да може сами да се убедите в здравината им.

20150624-_DSC9924-2

Панталоните са изключително добре измислени за целта си. Това не са панталони само за спускане, нито пък да стигнеш от София до морето на бегачка. Те смесват предимствата на различните видове панталони в един много удобен и издръжлив пакет, който дори успява да е стилен. Функционалността е ключов при този модел като няма нищо излишно по тях, но и не дават усещане, че им липсва каквото и да било.

Най-важното за един панталон е да ти е удобен около кръста. Дори и най-великият панталон на света не си струва, ако ти стяга или пък се смъква при всяко изправяне от седалката. За да се избегне балъшко пребиване заради паднали гащи, от Endura са сложили две лепки за затягане от двете страни на панталона, като има и възможност колан да се използва. Друго нещо, което ми направи приятно впечатление е липсата на автомати за затягане, вместо това има обикновено копче. Причината това да ми харесва, е че след време тези системи могат да започнат да изпускат при натоварване, докато при копче няма такава опасност. Понякога simple is better.

Панталоните имат 4 джоба, два стандартни отпред и още два джоба сложени огледално на предните. Предните джобове се затварят с магнит, за да не ти изпадне телефона или други ценности и са достатъчно големи. Без проблем си прибирах 5- инчовия телефон в предните джобове и нямах притеснение дали ще изпадне някъде. Дори при дълго въртене не се усещаше, че телефонът ми е в джоба, а не в раницата. За по-малките предмети като ключове, пари, документи, които биха могли да изпаднат през магнитното затваряне на джоба има скрит джоб, пак достатъчно голям да си държа телефона в него, но със цип. Единственият неприятен момент е трудното боравене с този джоб, ако са ти по-големи ръцете.

20150624-_DSC9922-2

Разположението на задните джобове се оказа приятна изненада. Направени са, така че да можеш да си държиш ръкавици или портфейл вътре без да сядаш върху тях като си на седалката. Доста често по време на пробите си търсих ръкавиците само да се окажат в задните джобове и въобще да не съм разбрал. Задните се държат в затворено положение от качествено изглеждащи лепка, вместо магнити.

Двата крачола са оборудвани с отвори за въздух, които се отварят с цип. Това дава възможност в по-топлите дни панталоните да се проветряват като поставената вътре мрежа пази от навлизане на големи количества кал или други боклуци.

20150624-_DSC9919-2

 

Най-отдолу крачолите могат да се притегнат пак с лепка. Тука също има и логото на Endura във светлоотразителен вариант. Лично тази функция не ми потрябва и ги оставих да са възможно най-широки крачолите.

20150624-_DSC9920-2

Панталоните са направени от два основни плата. Най-много е използвано Cordura® nylon fabric, което е издръжливо и водоустойчиво. Разлика със типичен панталон само за спускане е, че материята е малко по-лека, но пак няма да се скъса при първото падане. Водоустойчивостта на късите гащи също е добро като при слаб дъжд или кал, панталоните не пропускаха вода и ме държаха сух. За съжаление при обилен валеж нещата не стоят така, но малко панталони биха се справили кой знае колко по-добре, поне не е в същия ценови диапазон. По едно време на пробите ме валя доста дъжд като в един момент панталоните не можаха да ме държат сух и усетих лек студ на полепналия на бедрото ми плат. Обаче със сигурност бях изненадан като забравих панталоните мокри под леглото и бяха сухи на сутринта, готови за още един ден каране. Макар и да не издържат на обилен дъжд, гащите могат да предпазят голямо количество вода за кратко. Примерно ако си излееш пълна бутилка вода върху бедрото панталонът ще те запази сух. Моделът също има и друга, по-еластична материя разположена на ключови места. Това придава гъвгавост на гащите и не се чустваш като в гипс.

20150624-_DSC9921-2

По време на състезанието в Велико Търново успях доста километри да навъртя с тях за кратко време и бях изключително доволен как се справиха панталоните. Времето мина от много топло към дъждовно и студено през уикенда, но не усетих нужда да ги заменя със други, по-дебели панталони. Водоустойчивият Cordura материал не пропусна капка вода и дори след две падания панталоните бяха като нови (след като ги изпрахме разбира се). Самите панталони са малко по-къси от други в същия размер, но не са и прекалено тесни, че да са неудобни или да изглеждат смешно.

Моделът Endura Singletrack II е също така и добър избор за лежерно градско каране. Позволяват да си носиш всичко необходимо за из града без да се притесняваш, дали ще изпадне нещо от джобовете. При нужда всеки джоб прибира и цяла стъклена бутилка бира без проблем (изпробвано).

Продуктите на Endura можете да намерите в магазините DragZone, както и онлайн на Screambikes.eu.

Снимки: Александър Осенски

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори