През погледа на Velocafe.bg: Pamporovo Bike Fest 2015

Автор: Иво Милев

Макар и лятното време отдавна да е тук, истинското лято за много байкъри едва сега започва – с отварянето на вратите на различните родни байк паркове. И никой не умее да прави откриване на сезона така, както го правят в Смолянската област, а по-точно в курорта Пампорово. Тази година екипът на Concept Creative беше подготвил пълна програма забавление и напрежение (от приятния вид) с няколко състезания, филми и цялостен купон през уикенда.

За нас всичко започна с пристигането ни в четвъртък вечер. Всъщност, започнахме с вечеря в Чепеларе в едно местно заведение, но за него няма да ви разкажем, защото е тайно (и безумно вкусно). За съжаление късното пристигане при нас означава липса на новини как е протекъл денят, затова спираме с лирическите отклонения и се преместваме през времевото пространство към петък сутрин.

Още от вторник непрекъсното гледахме прогнозата за времето, която не обещаваше слънчев уикенд, даже напротив. Петъчната сутрин само ни подлъга със слънчево време, което бързо изчезна, заедно с надеждите ни да се разхождаме по шорти останалите 3 дни. 

Още преди да пристигнем, бяхме чули слухове, придружени от снимкови доказателства във Фейсбук, за едно ново трасе, по което ще протече състезанието. Грабнахме по пътя от хотела една програма и установихме, че до 12 часа на обяд имаме време да видим за какво става въпрос и малко да се ориентираме, преди да започнат тренировките по спускане. Събрахме се с Явор и Алек от отбора на FourTwenty и заминахме нагоре с лифта за трак уолк (трак уолк – готин начин да кажеш „разходка по трасето с разглеждането на различните елементи и избиране на най-подходящия начин за преминаване през цялото трасе. Идва от английски – track walk). Понеже не обичам да се повтарям, няма в тази статия да ви преразкажа какво видяхме, а ще ви препратя към нашата статия по темата, ако искате да видите подробно описание или искате да гледате видео от трасето.

За около час се спуснахме до долу, вече придобили представа къде и как трябва да преминаваме. Теоритично подготвени, на обяд тръгнахме нагоре за тренировки. Основна част от първите тренировки е да се приложат теоритичните линии в главите ни в практика, макар и не винаги да ни се получава.

1

Може би най-интересното от петъчният ден бяха квалификациите по форгрос, които бяха спечелени от Жоро Радев от отбора на TrueRiders. Той бе може би единственият, който скачаше всичките големи скокове по трасето, но това си има и логично обяснение. Миналата година той помагаше в подготовката по трасето за кръга от Световните серии, който се проведе там и вече имаше опит с трасето.

Събота сутрин. Времето изглеждаше като да няма опасност от валежи. В същото време нямаше опасност да умрем от жега, облаците се бяха погрижили за това. Лека по лека се качихме сутринта до старта, за да започнем тренировките. В този ден бяха квалификациите за спускачите и нямаше много време за тренировки. По принцип за квалификациите всеки състезател има своя стратегия, като някои правят само една или две тренировки по трасето, за да пазят силите си. Други състезатели пък наваксват с карането, което може да са пропуснали. Трети пък изобщо не си даваха зор, поради простата причина, че след квалификации не е предвидено някои да отпададат. Поради тази причина повечето състезатели пестяха силите си в съботния ден и често времената от квалификацци бяха доста по-бавни от тези на финалите.

2

Ако има нещо харектерно за повечето състезания от този стил, то това е гледката как някой сменя гуми или прави ремонти на колелото си. В България има големи таланти в чупенето и покрай тях големи таланти в сервизирането. Може би най-голямо впечатление ми направи Павел Козарски, състезател на Riders United и Scott. Толкова много гуми спука, че им загубих бройката.

3

Пафката изкара късмет, само гумите му бяха проблем. Но какво да правите, когато имате по-сериозни проблеми? Еми обръщате се към момчетата от байк магазин Jester, които опънаха шатра и не ги беше страх да си изцапат ръцете с грес. При тях какво ли не се видя и гето решенията не са изключени. Тук сервизират на Жоро Радев вилката.

4

Събота следобед също се проведоха и финалите на състезанието по форкрос (4х). Едва ли ще ви учудя като ви кажа, че Жоро Радев спечели.

5

Освен състезанията, организаторите ни бяха подготвили и премиера на байк филм за след вечеря. Прожекцията беше на новия филм на Teton Gravity Research и Anthill Productions UnReal. Филмът, както подсказва името, беше нереален и залата множество пъти избухна по време на филма след някои кадри. Също бе представен и официалното видео на българските градски серии, пак организирани от Concept Creative.

6

Неделя. Денят започна подобно на съботния. След кратки размишления на балкона, се размишляваш, дали ще вали или не, дали да носиш гуми за кал, зъбите дали да си миеш и т.н. След като се почудихме и не измислихме нищо умно, закусихме, побързахме обратно към трасето, защото нямаше много време за тренировки. Вече определено се усещаше различната атмосфера, поне при тези дошли да дадат най-доброто от себе си. Много важно нещо във финалния ден е да направиш колкото се може повече тренировъчни спускания, без да се измориш прекалено много. Трябва да си съобразиш часа за старт и съответно почивката, която ще имаш. Много от добре класиралите се карачи в категория мъже трябва да чакат 1-2 часа между последната тренировка и старта им.

7

По време на финалите най-сетне се появи очакваният валеж. Цял уикенд не валя, само и само да започне след началото на финалите. За щастието на повечето карачи, дъждът бе много лек и бързо преминаваше, само да завали пак след 30 минути. Но така е на състезанието, някои просто теглят късата клечка и карат в лек дъжд.

8

В продължение на няколко часа, един по един всички преминаха финиша и така приключи състезанието. Финалното класиране при мъжете едва ли би учудило някой, който следи състезателната сцена в България. Първи стана топ състезателят на Гърция – Андриотис Костантинос, след него се подреди Стивиан Гатев, а трети остана Росен Ковачев.

9

Пълно класиране във всички категории може да видите по-долу:

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори