Отчет за дейността на федерацията по колоездене

 

От Българския колоездачен съюз публикуваха на своя сайт подробен годишен отчет за дейността на сдружението през 2013 година, както и как е формиран бюджетът за 2014-а.

От федерацията описват всичко случило се в българското колоездене в изминалата година като признават и за грешките, които според тях най-вече се дължат на липса на достатъчно отпуснати средства от страна на Министерството на младежта и спорта.

От БКС все пак са оптимисти за настоящата година, тъй като вече са включени в Първа група спортове в Министерството на младежка и спорта, а това означава по-сериозно финансиране. Клубовете ще имат право да кандидатстват и за индивидуално финансиране.

Публикуваме пълния текст от сайта на федерацията без редакторска намеса:

Държавен спортен календар – през изминалата година бяха проведени всички заложени състезания от вътрешния календар. Поради липса на достатъчно отпуснати средства от страна на Министерството на младежта и спорта, бяха обединени и тази година личните с отборните шампионати. Беше обещано и бяха поети разходите за нощувки и храна на отборите, за участието им в шампионатите, както ще бъде и през новия сезон. Бяха поети съдийските разходи на купите и шампионата по планинско колоездене.

Слабостите, които допуснахме в организацията на състезанията и редица грешки в съдийските отсъждания, подобно на миналата година за съжаление присъстваха и в този сезон. Необходимо е подобрение във всички аспекти на организирането на състезанията, от медийното отразяване до времеизмерване и покриване на международните стандарти в дадената област.

Причините могат да се търсят в две направления:

 • Недобра работа и противоречия вътре във федерацията и текучество на кадри;
 • Липса на финансиране от страна на ММС, което беше осъществено чак декември месец и същевременно натиск за погасяване на стари задължения;

Международна дейност на съюза – през изминалата година бе постигнато наистина много в тази сфера. Бяха осигурени множество стартове на националните отбори шосе и писта. Балкански, Европейски, Световни купи. Бяхме домакини на Балканско първенство по МТБ – дисциплина крос – кънтри в Пампорово, където можем да се похвалим с сребърен медал на нашата състезателка Христина Козарева.

В дисциплината шосе Георги Георгиев зае първо място на състезанието  – Обиколка на Шекерланд.

Още по отношение на международните състезания на територията на РБългария, нашата оценка също е положителна. 63 Международна колоездачна обиколка на България, бе проведена  с нужната организация  и на необходимото ниво. Доказателство за това е че въпреки финансовите проблеми и все още неразплатени суми по наградния фонд на част от призьорите, понастоящем в централата на БКС има регистриран огромен интерес от континентални отбори за участие в Обиколката за следващата година. Ръководството на БКС до настоящият момент не е получило финансиране за състезанието от страна на ММС, въпреки многобройните опити от страна на ръководството за решаване на проблема.

От 3 до 6 октомври нашата страна за първи път бе домакин на Европейско първенство по планинско колоездене – спускане и форкрос. Отново, въпреки непреодолимите финансови пречки и отново липса на каквото и да е финансиране от страна на ММС,  БКС съумя да проведе този престижен колоездачен форум, за да запази имиджа на федерацията и страната ни в Европейските структури. Имаме официално благодарствено писмо от г-н Енрико Дела Каза – генерален секретар на Европейския колоездачен съюз. Но положителния ефект за страната ни не свършва дотук, завоюваното бронзово отличие на Ева Димитрова в спускането е успех който цялото колоездене чака от почти 30 години. Малко не достигна на Ани Томева да повтори този успех във форкроса, и за съжаление остана четвърта.  

През изминалата година продължи работата за подобряване на имиджа на БКС в международните колоездачни среди. Смело можем да твърдим, че се завърнахме на международната колоездачна сцена. Затвърди се работата с Европейската централа и нейното ново ръководство. Конкретните резултати за Българското колоездене – получихме обещаната предизборна помощ от Европейския колоездачен съюз и мощната финансово руска компания ИТЕРА от 35 пистови велосипеда и средства за кола за федерацията и бус.

Ръководството на БКС присъства на конгреса на Международния кооездачен съюз във Флоренция, Италия, където бе избран нов Председател – г-н Браян Кукс. Благодарение на единната политика на балканските федерации, вече имаме представител в Управителния съвет на Международния колоездачен съюз – г-н Емин Муфтуглу. Положителните ефекти за Българското колоездене тепърва предстоят.

 

Организационна дейност – през изминалата година, можем да кажем, че изпитвахме огромни трудности в тази си дейност. Ограничените финансови ресурси рефлектираха върху цялостната работа на федерацията. Липсваше достатъчно кадри и поради тази причина в някои моменти работата беше мудна и със закъснения. Понастящем след погасяването на задълженията към ММС, има назначени хора на конкретни позиции и е създадена необходимата организация за обезпечаване на дейността на съюза.

Все пак БКС не е пропуснал в организационно отношение нито една от заложените задачи. Входираха се всички отчети по Програмата за развитие на спорта за високи постижения 2013г., входира се проектното предложение по програмата Олимпийска подготовка 2014 и вече е одобрено, входирани са и формулярите за кандидатстване за домакинства София – Варна и 64 Международна колоездачна обиколка на България. Изпълнени за всички изисквания на инспектората на ММС. В новата програма за Олимпийска подготовка 2014 месечни средства са отпуснати за 11 състезатели и 7 длъжностни лица, когато фактите говорят коментарите са излишни.

Относно задълженията наследени от старото ръководство към ММС, може нескромно да се каже, че всичко е погасено. Да припомним за 2010 – 27639.15 лв. заедно с натрупаните лихви в размер на 2924.86 лв, за 2011 – 106 100.76 лв. в това число с натрупани лихви в размер на 8945.73 лв.

Погасена е немалка част от задълженията към Национална спортна база – 61 995.97лв., останалите вноски се погасяват регулярно.

Платени са наказателните постановления за уличените в допинг състезатели в ММС в размер на 4000лв.

През 2013г. получихме ново финансово задължение в размер на близо 14 000лв. за нецелесъобразно разходвани средства за охрана на състезание Гранд При Добрич 2012. Средствата са формулирани, като дарение от директора на състезанието по настояване на Община Добрич и МВР Добрич с цел понижаване на цената за охрана и ползване на парите по предназначение (за гориво на патрулните коли). Въпреки множеството наши писма и обяснителни записки, въпреки официалното писмо от Община Добрич, че парите са разходвани целево по предназначение, ММС не призна така направените разходи и ги обяви, че подлежат на възстановяване. БКС по силата на споразумение за разсрочено плащане, ежемесечно погасява и тази сума. 

Поднови се лиценза на съюза, който бе изтекъл през юни 2013г. Това е добър атестат за работата на съюза в организационно отношение, тъй като изискванията от страна на ММС са доста високи.

Считаме, че един от най-високите успехи, които постигна ръководството на федерацията през 2013г. е липсата на уличен в употребата на забранени вещества състезател. През 2014г. Международната централа отделя рекорден бюджет за борбата с допинга и декларира своите категорични намерения, компромиси да не се правят за никого.

Интернет сайтът, който замени стария работи добре, предоставяйки необходимата информация на клубове и състезатели. През 2013г. се изработиха два нови сайта за Обиколка на България и Европейското първенство по МТБ в Пампорово, каквато е практиката за големи състезания и изисквания от Международните централи. 

Цялостната работа на съюза през последните две години и провеждането на правилна и последователна политика доведоха до включването на федерацията в Първа група спортове в Министерството на младежта и спорта. Ползите от това са за всички в колоезденето. Клубовете от тази година ще имат право да кандидатстват за индивидуално финансиране от министерството.

 

БЮДЖЕТ 2014

ПРИХОДИ

ВИД НА ПРИХОДИТЕ

СУМА

ПОЯСНЕНИЯ

 1. Приходи от ММС от Програма ОП 2014
332 000 лв. 11 състезатели, 7 длъжностни лица
 1. Приходи ММС – целеви – МКОБ 2014
180 000 лв. 64 Международна колоездачна обиколка на България
 1. Приходи ММС – целеви – София – Варна
80 000 лв. Международно състезание за юноши
 1. Приходи от членски внос, картотеки, дарения и др.
283 000 лв. 250 000лв. от спонсори; 3000лв. от членски внос и такса картотека
ВСИЧКО ПРИХОДИ НА БКС ЗА 2014Г. 875 000лв.  
        

РАЗХОДИ

ВИД НА РАЗХОДИТЕ

СУМА

ПОЯСНЕНИЯ

 1. Разходи за ДСК
60 000 лв. ДЛШ, ДОШ(ОП 2014+20000лв спонсорски)
 1. Разходи за МСК
60 000 лв. СК,ЕК, ЕП, СП(ОП 2014+20000лв спонсорски)
 1. Разходи за наеми
38 000 лв. НСБ
 1. Разходи за средства за спортисти и длъжностни лица
87 600 лв. 11 състезатели, 7 длъжностни лица
 1. Разходи МТО и възстановяване
56 400 лв. Тренировъчна и състезателна екипировка
 1. Разходи за подготовка
45 000 лв. Подготвителни лагери
 1. Административни разходи
58 000 лв. 30 000лв. от спонсори, 25 000лв. от ММС, 3000лв. чл. внос и картотеки
 1. Разходи – целеви
470 000 лв. Международни състезания
ВСИЧКО РАЗХОДИ НА БКС: 875 000лв.  

 

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори