Осло ще забрани колите в центъра на града от 2019 г.

Това ще бъде първата цялостна и постоянна забрана за европейска столица

Автомобилите ще бъдат забранени в центъра на Осло от 2019 г., за да се помогне за намаляването на замърсяването, предаде „Дневник“. Съгласно плановете съветът ще построи най-малко 60 километра велосипедни алеи до 2019 г., датата на следващите местни избори, и ще осигури „масивен тласък“ на инвестициите в обществения транспорт. Автобусите и трамваите ще продължат да обслужват центъра на града и ще бъде намерено решение за автомобилите, превозващи хора с увреждания, както и на превозни средства, превозващи стоки за магазини, заявиха трите партии в съвместна декларация.

Работническата партия и нейните съюзници от Социалистическата лява партия и зелените – победители на общинските избори на 14-ти септември, представиха обща платформа, съсредоточена върху околната среда и борбата с климатичните промени. Програмата предвижда да се забранят до 2019 г. частните автомобили в зоната, очертана от околовръстното шосе, където живеят малко над хиляда души, но работят около 90 хил. души.

Няколко европейски столици преди това са въвеждали временни забрани на автомобили в своите градски центрове, включително Париж миналия месец. В някои градове като Лондон или Мадрид има такси за автомобилите, които целят ограничаване на автомобилния трафик.

Столицата на Норвегия има около 600 хил. жители и почти 350 хил. автомобила в целия град. Повечето собственици на автомобили живеят извън центъра на града, но в рамките на границите на Осло.

*снимка – https://bg.wikipedia.org

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори