Организаторите на Джирото посвещават изкачване на Микеле Скарпони

Организаторите на Джиро д’Италия ще отдадат почит на Микеле Скарпони като посветят изкачването Passo del Mortirolo на италианеца. Първият колоездач, който се качи на Мортироло ще получи двойно повече точки в класацията при катерачите.

По време на състезанието ще има още няколко неща в памет на трагично загиналия преди 2 седмици италианец. Неговите съотборници от Astana първи ще бъдат поканени на презентацията на отборите в четвъртък. Преди първия етап в петък пък ще има минута мълчание в негова памет. Церемония за Скарпони ще има и на финала в Милано.

„Джиро д’Италия никога няма да забрави велик шампион, голям приятел и страхотен човек, който трябваше да участва в състезанието за 12-и път тази година. Заради това ще му отдадем почит с едно от най-легендарните изкачвания на тазгодишното състезание, което ще бъде посветено на него: Мортироло“, се казва в прес съобщение на организаторите.

„Изкачването е добре известно по целия свят и е уважавано от колоездачите. През 2010, то бе трамплинът към последната етапна победа на Микеле на Джиро д’Италия, пред Иван Басо и Винченцо Нибали.“

Мортироло ще бъде в 16-ия етап на Джирото. Това изкачване дебютира в състезанието през 1990 година и е било част от него 11 пъти оттогава насам. През 2010 Иван Басо атакува на Мортироло, което можеше да му донесе розовата фланелка. Той бе със съотборника си Нибали, но Скарпони ги последва и с лекота изпревари дуото за последната от трите си етапни победи в Джирото.

Скарпони, който бе обявен за шампион на Giro d’Italia 2011 след дисквалифицирането на Алберто Контадор, почина след като бе блъснат от камион по време на тренировка в Италия. Именно той трябваше да поведе Astana на Джирото, но от казахстанския отбор решиха да карат с 8 колоездачи вместо да заменят Скарпони.

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори