Omega Pharma-Quickstep е световен отборен шампион, българин завърши 21-и със своя тим

Omega Pharma-Quickstep е новият стар световен шампион в отборния часовник, след като спечели първото състезание при мъжете от Световното първенство във Флоренция, Италия. Отборът на Orica GreenEdge бе най-близо до победителите като завърши драматично с по-малко от секунда пасив. Sky допълни призовата тройка с 22.55 секунди зад победителя. Изненадващо соченият за фаворит отбор на BMC трябваше да се задоволи само с четвъртото място.

bmc

В отборния часовник имаше и българско присъствие в лицето на Николай Михайлов, който бе в състава на своя полски отбор CCC Polsat Polkowice. Михайлов и компания се представиха достойно като завършиха на 21-о място с изоставане от 4:40.49 минути. Двама от шестимата колоездачи на Polsat изостанаха по трасето, но сред тях не бе българинът, който завърши сред четиримата най-бързи от своя тим.

35-те отбора стартираха от Монтекатини Терме при ясно небе и летни температури като все пак имаха малко трудности със силния вятър. Rabobank Development Team записа най-бързото време от континенталните и про континенталните отбори, следвани от Adria Mobil, CCC Polsat и Topsport Vllaanderen преди на трасето да се появят отборите от Световния Тур.

Vacansoleil бе първи от тях и завърши с 50 секунди преди младите холандски колоездачи, но скоро бе задминат от Lotto Belisol. Следващите лидери за по малко бяха Cannondale, Astana и RadioShack-Leopard, но всички те отидоха назад в класирането, когато на трасето се появиха големите кучета.

Sky постави новото най-добро време, а драмата предстоеше при последните два отбора – Omega Pharma и Orica, които постоянно си разменяха лидерството на междинните засичания. Orica завърши с време 1:04.17 часа и измести Sky от първото място.

sky

orica

Оставаше само Omega Pharma да завърши, а до последния метър не бе ясно кой ще бъде с по-добро време. В крайна сметка четвъртият колоездач на Omega Pharma бе с 0.81 секунди по-бърз от Orica и така белгийският тим в състав Силван Шаванел, Тони Мартин, Ники Терпстра, Петер Велитс, Кристоф Вандевале, Михал Квятковски спечели световната титла.

podium

Пълното крайно класиране можете да видите тук: http://www.toscana2013.it/wp-content/uploads/2013/09/21.Detailed-results_TTT_ME.pdf

снимки: BettiniPhoto

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори