Елиа Вивиани – олимпийски шампион в омниум

Елиа Вивиани донесе златен олимпийски медал за Италия от дисциплината омниум. Вивиани катастрофира в състезанието по точки, но въпреки това успя да стигне до победата, след която избухна в сълзи.

Марк Кавендиш, който причини въпросната катастрофа, завоюва среброто, а норвежецът Ласе Норман Хансен остана с бронза.

На старта на втория ден от надпреварата, французинът Томас Буда водеше със 106 точки, с 2 пред Вивиани и 10 пред Кавендиш. Хансен бе шести след проблеми в елиминационното състезание в първия ден.

Вивиани излезе начело след трето време в бягането по часовник на 100 метра, след което увеличи преднината си с второ място в „летящата обиколка“. След нея Кавендиш излезе втори, а Хансен трети.

Всичко трябваше да се реши в състезанието по точки, което се превърна в битка между първите трима. Вивиани задържаше преднината си, но Кавендиш намаляваше от нея с всеки спринт. Италианецът падна след тежката катастрофа, но успя да се присъедини към останалите преди да изгуби аванса си.

В крайна сметка Вивиани завърши със 207 точки и бе ясно, че ще бъде олимпийски щшампион. Битката за среброто обаче продължи до края като Кавендиш надделя в нея с две точки – 194 на 192 точки спрямо Хансен.

„Невероятно е, все още не мога да повярвам. Това бе състезанието на живота ми. Беше много трудно, защото след пет състезания всички бяхме много близо, а състезанието по точки е най-трудно“, сподели Вивиани след триумфа си.

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори