Златни медали за Великобритания и Холандия в третия ден на колодрума в Рио

Две олимпийски титли бяха раздадени, а още един световен рекорд бе счупен в събота, третия ден от програмата в колоезденето на писта на Олимпиадата в Рио.

Великобритания вззе третия си златен медал след успех в женското отборно преследване, а холандката Елис Лигтли триумфира в женския кейрин.

И САЩ, и Великобритания подобриха световния рекорд в отборното преследване с участието си в първия кръг, което им осигури и място в големия финал. Канада даде трето най-бързо време и се класира в битката за бронза с Нова Зеландия.

Американците водеха минимално в първите 1000 метра на финала, но след това британките в състав Кейти Арчибалд, Елинор Баркър, Джоана Росуел-Шенд и Лора Трот поеха контрола и завършиха с 4:10.236 – нов рекорд. Канада пък грабна бронза.

„Честно казано, не мога да бъда по-горда от отбора“, сподели щастливата Лора Трот, за която това бе трети златен медал. „Това бяха четири индивидуалности, които караха като една. Всеки даваше абсолютно 100%, за да стигнем първи до финалната линия. Треньорът ни каза, че преди четири години това 4:10 е щяло да спечели Олимпиадата и си помислих ‘Не’, защото по това време правехме 4:21…да смъкнем 11 секунди е невероятно.“

Финалът в женския кейрин включваше шест състезатели от шест различни държави. С малко над обиколка до финала, Елис Лигтли се изстреля в челото. Ребека Джеймс (Великобритания) направи късна атака, но тя бе достатъчна само за среброто. Ана Мерес (Австралия) завоюва бронз, неин шести олимпийски медал.

А ето какви стана в изминалите дни:

Пето олимпийско злато за Брадли Уигинс със световен рекорд за Великобритания
Великобритания взе първото злато на писта в Рио

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори