Нино Шуртер е олимпийски шампион в МТБ

Световният шампион Нино Шуртер (Швейцария) триумфира с олимпийската титла в крос-кънтри планинското колоездене, след като в последните обиколки на състезанието се отскубна от съперниците си, за да стигне сам до финала. Втори завърши предишният олимпийски шампион Ярослав Кулхави (Чехия) пред изненадващия трети Карлос Колома (Испания).

Най-любопитното име в стартовия лист бе това на световния шампион на шосе Петер Саган (Словакия), който впечатли в първата обиколка като постепенно от задната част на колоната стигна до челото. Мечтата му за медал обаче бе разрушена в края на първата обиколка, след като спукана гума го лиши от шанс за битката на лидерите.

Шуртер постигна ранен аванс заедно с Колома, но Кулхави скоро се присъедини към тях докато Колома губеше темпо. Друг от лидерите – Жулиен Абсалон (Франция) също не можа да поддържа скоростта на лидерите и изостана с цели 2 минути.

На петата от седемте обиколки, Шуртер и Кулхави имаха 30 секунди пред двамата преследвачи Колома и Максим Маро (Франция) докато швейцарецът Матиас Флукигер бе пети на минута отзад.

Шуртер остави Кулхави назад, когато двамата влязоха в технична секция от камъни като постигна аванс, който успя да задържи до самия финал. Швейцарецът започна последната обиколка с 33 секунди пред Кулхави, докато Маро и Колома бяха на 1:19 минути назад.

Шуртер продължи да увеличава аванса си като на финала той бе 44 секунди пред Кулхави и 1:50 пред Колома и Маро.

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори