Великият Канчелара сложи мечтания край – с олимпийско злато

Великият Фабиан Канчелара сложи мечтания край на 16-годишната си професионална кариера, печелейки златния олимпийски медал от индивидуалното бягане по часовник в Рио.

За големия швейцарец това бе второ олимпийско злато след това в Пекин през 2008.

Канчелара определено не бе считан за голям фаворит, имайки предвид неубедителната му форма напоследък и слабия часовник, който направи на Tour de France. Класата му при ветровито време, отличното темпо в първата обиколка и големите усилия по финалното изкачване обаче се оказаха ключови и Канчелара съумя да даде най-доброто време.

Сребърният медал завоюва Том Думолен (Холандия), който бе на цели 47 секунди зад швейцареца. Шампионът в Tour de France Крис Фрум (Великобритания) пък се пребори за бронза в конкуренцията на испанеца Жонатан Кастровиехо. Фрум даде време с 1:02 минути по-слабо от това на Канчелара, а Кастровиеха бе с още 4 секунди по-бавен.

„Много е специално, все още нямам думи. След разочарованието през 2012 и много други възходи и падения, които съм имал, това е последният ми сезон, това са моите Олимпийски игри и моят последен шанс да направя нещо“, сподели щастливият шампион след състезанието.

„Знаех, че ще бъде тежък ден, предизвикателство с Крис Фрум, Тим Думолен и всички останали. Беше открито трасе с всички различни характеристики. Нямам думи. Да завърша със злато след 16 години, не е зле.“

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори