Какво е общото между Нобеловата награда и велосипеда?

На днешния ден, 27 ноември, Алфред Нобел прави завещание, с което неговото състояние отива във фонд за Нобелова награда.

Едва ли има човек, който да не е чувал фамилията „Нобел“. Алфред Бернхард Нобел е шведски химик, инженер и предприемач, завещал огромното си състояние за учредяването на Нобеловите награди. В завещанието на Нобел е отбелязано, че за наградите няма значение националността. Или както казва „ще я получи този, който най-много я заслужава, независимо дали е скандинавец или не.

Основаването на Нобеловите награди е през 1895 г., когато Алфред Нобел написва завещанието си, оставяйки голяма част от него за фонда. От 1901 г. наградата се присъжда на мъже и жени за отлични постижения във физиката, химията, медицината, литературата, награда за мир и за икономика.

Това, което е любопитно за енергията и всестранните интереси на Нобел е, че той не е останал безразличен и към велосипедното дело. В последните години от живота си той започва активно да инвестира в различни експерименти и изследвания в разнообразни сфери на науката. Негов бенефициент, освен братята Бригер (изобретили по-късно парната турбина), през 1895 г. става и изобретателят на първия велосипед със сменящи се скорости, така наречения „Svea-Velocipede“.

 Svea20velocipedeEFBC88E382AEE383A4E4BB98E887AAE8BBA2E8BB8AEFBC89

Нобел активно се е интересувал от приложението на това изобретение в Англия и за целта инвестирал 40 000 крони в дружеството, наречено „Нова велосипедна компания“. Тази компания, обаче, не е била успешна и след известно време е била закрита.

Имате ли все още съмнения, че нито един велик ум (напомняме ви за Алберт Айнщайн и любовта му към колоезденето) не остава безразличен към велосипеда?!

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори