Обри успя да счупи световния рекорд за скорост с легнало каране

Въпреки че надеждите му да премине бариерата от 100 мили в час се оказаха далеч от истината, двугодишният проект на Греъм Обри да постави нов световен рекорд се оказа успешен и шотландецът успя да се придвижи по-бързо от предишните най-добри постижения за легнало каране.

Обри приложи позицията с гърдите надолу (легна по очи), като използва проектирания и изработен от него велосипед „Beastie“ на световния шампионат за човешка скорост в Battle Mountain, Невада.

Обри беше постигнал скорост 52,9 мили в час (85,13 км/час), но след два неуспешни опита вчера, когато колелото му се преобърна веднага след старта, третият опит се оказа далеч по-успешен и той постигна скорост от 56,62 мили в час (91,12 км/час).

„Последната седмица беше малко стресираща. Beastie беше с двайсет мили в час под скоростта си и говорих с конкуренти с познания по аеродинамика за това защо не се движи по-бързо“, каза той пред Daily Record.

„Всички бяха твърде любезни, за да ми кажат, че формата е торба с л***а . В крайна сметка се пречупиха. Механизмът на велосипеда е добър, но има проблеми с обшивката на корпуса и начина, по който въздухът преминава над него.“

Обри направи по-голяма част от велосипеда си у дома в кухнята, макар че потърси помощ за създаването на аеродинамичния корпус, който го покрива. Той каза, че е малко вероятно да се върне следващата година, като заяви, че машината ще се нуждае от пълна реконструкция и смята, че вече е вложил достатъчно време в нея.

Той възнамерява да направи още един рекорд, когато екипът на Университета в Торонто ще му даде възможността да използва техния велосипед за лежаща поза Vortex. Той използва стандартното полегнало положение, а не стойката по корем, и Обри ще се опита да постигне британското ниво от 67,4 мили в час, поставено от Рон Инглиш през 2002 г.

Абсолютният рекорд за скорост е този на Сам Уитингам през 2009 г. с 82,9 мили в час, постигнат на същото място Battle Mountain.

Дългата история на счупване на рекорди и нестандартно мислене:

През 1990 г. Обри се прочу както със способността си в категорията time trial, така и с нестандартния си начин на мислене. Той въведе аеродинамична позиция като вдигна кормилото на велосипеда нагоре и с лакти подпъхнати под гърдите, подкара специално проектиран велосипед с прякора Old Faithful (Старият верен). Той успешно премина дългогодишния световен рекорд за време на Франческо Мозер от 17 юли 1993 година.

Въпреки че се провали в опита си предния ден, Обри опита отново по-малко от 24 часа по-късно, като кара 51,596 км, за да бие рекорда на Мозер от 51,151 км с 445 метра.

Този предел е бит от английски колоездач Крис Бордман на 23 юли. Той постигна разстояние от 52,270 километра, използвайки по-стандартна позиция.

Въпреки че Международният колоездачен съюз UCI забрани неговото подпъхване на лактите, Обри се върна на чертожната дъска и въведе така наречената позиция „Супермен“, при която ръцете на велосипедиста са напълно протегнати напред.

Този метод се оказа още по-бърз и той взе рекорда отново на 19 април 1994 г., като кара 52,713 км на велодрума в Бордо.

Обри взе и титлите при индивидуалната гонитба на световните първенства през 1993 и 1995 година. Той си осигури и професионален договор да се състезава с екипа на Le Groupement през 1996 г. , но не се появи на уговорена среща на екипа и беше уволнен. След това той казва, че се е разочаровал, когато разбрал, че трябва да взима допинг продукти, за да е част от екипа.

Той ясно се противопостави на стимулиращи вещества и като резултат, заяви, че не иска да се състезава професионално. Това доведе до критики от страна на тогавашния президент на Международния колоездачен съюз Хайн Вербруген, който каза: „Смятам, че това е страх, няма друга дума.“

Вербруген критикува и други, които се изказаха срещу допинга , включително Пол Кимидж и французина Жил Делион.

Аферата Festina през 1998 г. доказа, че и тримата велосипедиста са били прави и настояването на Вербруген, че не е имало проблем, е невярно.

Вече 47-годишен, той даде да се разбере, че настоящият му опит за рекорд е неговото последно съревнование. Опитът му от да постави рекорд в стандартна легнала позиция най-вероятно ще бъде последният път, в който той има за цел да постави световен рекорд, като Обри заяви, че отсега нататък просто иска да кара, за да се наслаждава на велосипеда.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори