Разказът на Уолтър Клепе за Обиколката на Витоша 2014

 

Дългогодишният шампион в Обиколката на Витоша Уолтър Клепе и тази година участва в най-масовото състезание по планинско колоездене у нас ,въпреки че вече не живее в страната ни. Белгиецът обаче изненадващо остана втори с време над 4 часа и 30 минути, след като през миналите години е бил с около час по-бърз. Всичко това обаче има своите причини, както самият Клепе информира в своя разказ за случилото се в състезанието, публикуван на сайта на унгарския му отбор Alpinbike.

От него става ясно, че неточни знаци по новия маршрут са объркали белгиеца, а и много от останалите най-бързи колоездачи. Заради това той е изгубил много време, а допълнително усложнение е било падане, при което Уолтър е ударил лошо рамото си.

Неговата идея е била заради новия маршрут да не атакува преди Ярема и да кара с темпото на останалите, но все пак доста по-рано е направил разлика на другите лидери и е продължил самостоятелно.

Ето и как се е случило объркването на пътя: „Бях чул, че маршрутът е променен след първото пресичане на река и така беше. През целия път дотук маркировката беше перфектна, такава беше и тук. Тъй като беше промяна в маршрута, организаторите се бяха постарали да сложат достатъчно ленти, за да ни укажат посоката. Дотук добре! Нагоре беше сух черен път и се почувствах уверен. Следях маркировката внимателно, знаците си бяха там (може би можеше да са още повече за пълна сигурност). След още малко достигнах някаква хижа – отново имаше много знаци, показващи посоката и хоп, отново по стръмен черен път. Изкачването ми хареса, но спрях да виждам знаците. Ай-ай-ай, започна се… 2 км по-нататък и 200 м по-високо достигнах разклон без никаква маркировка и логичният път вдясно свършваше.

Край, обърнах се и реших да търся маркировъчен знак, който някъде съм пропуснал, но вече не бях в състезателен режим и не карах достатъчно съсредоточено. Тогава се случи – предното ми колело поднесе в някаква кал и паднах тежко. Чух и усетих как рамото ми изщрака и в следващия момент не можех да движа повече дясната си ръка. 🙁 Наложи се да използвам лявата, за да поставя дясната на кормилото и да продължа… Бях ядосан и загрижен, беше ли това краят на лятото за мен? Както и да е, продължих да се връщам и срещнах Тодор и Емо. Обясних им, че това е грешен път, но в крайна сметка тримата се качихме отново до края му, за да се уверим. Сега бях твърдо решен да се спусна чак до хижата, където бях видял последните знаци. Спомних си, че там имаше и други пътища и трябваше да ги проверя. По пътя си надолу срещнах още 10-15 човека, но всички те продължиха нагоре, никой не искаше да обърне и да изгуби време. 😉

Така заедно с Тони от Ram Bikes проверих останалите пътища около хижата. Резултатът: никакви знаци в никоя от посоките. Хмм, какво да правим тогава? Тъй като всички бяха продължили нагоре, за първи път днес включих „турбото“ и се изстрелях отново натам. Горе заварих „ходещата група“. Десетина човека, нарамили велосипедите, се провираха право през гората. Само че и този план се промени, всички се върнахме в края на пътя, пресякохме реката и се разтърсихме за пътека в правилната посока – Ярема. След десетина минути някой забеляза такава. Изчакахме останалите от групата и се спуснахме надолу. Пътеката беше хубава, премина в черен път и най-накрая ни отведе до Ярема, ура!“

Стигнал на правилния път, Уолтър е дал всичко от себе си до края на състезанията, изпреварвайки голямо брой колоездачи. В крайна сметка той завърши втори, а победителят Христин Ангелов му обяснил, че е минал по стария маршрут до Ярема.

Въпреки проблемите, Клепе остава доволен от завръщането си в България и участието в състезанието, чиято организация според него е имала „сериозни подобрения“.

Целият разказ на Уолтър Клепе на английски можете да прочетете ТУК!

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори