Обещават 100 км нови велоалеи в София до края на 2015

 

В последните месеци в София забелязваме много строежи по главните пътища и логично въпросът на всеки велосипедист е, дали реконструкциите предвиждат изграждане на велоалеи. Отговорът е да, поне според заместник кмета по транспорта Любомир Христов.

Според него до края на 2015 година в София ще бъдат открити общо 100 километра велоалеи. За сравнение – в момента в столицата има изградени малко над 30 километра пътища за велосипедисти.

„На повечето места, където изпълняваме рехабилитации или изграждаме нови улици и булеварди, ще се обособяват трасета за велосипедно движение. Това е в изпълнение на програмата за развитие на веломрежата и в изпълнение на политиката на Столична община за насърчаване на използване на велосипедния транспорт“, каза Христов.

Велоалея ще бъде изградена около НДК, бул. „Патриарх Евтимий“ и бул. „Витоша“ като тя трябва да бъде свързана с входа на Южен парк, а оттам и с велоалеята по бул. „Гоце Делчев“ и тази на бул. „Цар Борис Трети“.

Предвижда се и велотрасе по улица „Раковски“, което да се свърже с алеята по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, пише OFFNews.

„Имаме вече изградена такава велоалея и по бул. „България” от миналата година. Поетапно навсякъде, където има възможност да се обособяват трасета за велосипедисти, ще се гарантира в максимална степен тяхната безопасност“, добави заместник кметът.

Обещанията са налице, остава да видим, дали ще бъдат изпълнени, а и особено важно е как тези евентуални нови велоалеи ще бъдат свързани с останалата пътна инфраструктура, така че да могат да бъдат наистина ползвани от колоездачите.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори