Нововъведения във велотранспорта на Бургас

Велотранспортът в Бургас ще претърпи поредната сериозна промяна като част от амбицията си той да се превърне в избор номер едно за начин на предвижване на гражданите.

В Морската градина на града вече има поставена модерна соларна арка, която ще служи за преброяване на велосипедния трафик. Тя се намира на велоалеята по ул. „Батенберг“ между хотел „Приморец“ и Моркото казино. Цената на арката е около 2000 лв, като проектирането и поставянето на съоръжението са излезли безплатно, информира сайтът e-burgas.com.

Според заместник кмета Руска Бояджиева Бургас вече показва ръст през последните 6 години с около 5% на предвижването с велосипед в градска среда. Според нея това е голям успех, тъй като навиците на предвижване на гражданите се променят най-трудно.

В същото време на пункта на ВелоБургас до Графична база бе монтирана система за безплатен ремонт на велосипеди. Той предоставя възможност на бургаските колоездачи при необходимост сами да извършат елементарен ремонт, за да продължат пълноценно пътя си. Там ще могат да се зареждат и електро велосипеди, които скоро ще станат част от услугата на рент-а-байка.

Очаква се до края на годината да бъдат изградени 20 стоянки за зареждането им и пилотно да бъдат пуснати първите 10 електровелосипеда. Ако те бъдат приети добре от бургазлии, от община Бургас ще мислят за увеличаването на техния брой през следващата година.

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори