Българин спечели колоездачния тур в Слънчев бряг

 Младежкият национал Николай Генов от пловдивския велоклуб „Цар Симеон 1898″ стана краен победител в силния международен колоездачен тур „Мемориал Димитър Янков“. 17-годишният пловдивчанин спечели убедително днешния последен състезателен етап и това му бе напълно достатъчно, за да изпревари носителя на жълтата фланелка от предишния етап – Михаил Михайлов от „Хемус“ – Троян. 
Така Генов изпълни заканата си за реванш от вчера, когато за малко изпусна жълтата фланелка и остана втори след Михайлов и днес грабна заслужено големия приз в престижната надпревара, която се провежда за трета поредна година е и в памет на известния бизнесмен, общественик, доайен на съвременния български туризъм Димитър Янков. 
 
Как премина предпоследния състезателен ден: eтапът бе с дължина на трасето 91 km., но много интересен и по-тежък от вчера, заради усилилият се силен страничен вятър откъм морето. В по-голямата част от етапа, колоната  бе изненадващо „кротка“  и почти цяла, с малки разкъсвания и догонвания. Генов спечели 3 премии за активност при Кабелешково на 17-ия километър, след Банево – на 45-ия km. и преди Брястовец – на 56-ят km. това бе напълно достатъчно на талантливия пловдивчанин да спечели и зелената фланелка  за активност. 
След това на 66-тия километър след Кабелешково Николай приложи отлична тактика. Той не се хвърляше в атаки и  подкрепян много активно от съотборниците му от „Цар Симеон 1898″ пазаше сили за финала. 
На входа на Кошарица – на близо 2 km. от финала, Николай Генов атакува мощно, никой от опонентите му не успя да го „хване“ и с мощен финален спринт пловдивчанинът финишира сам, за голяма радост на многобройните му фенове и приятели, дошли специално от Пловдив, за да го подкрепят. 
Втори след Генов, финишира младежкият национал Георги Гинин от „Печенеги“ – Пазарджик, а трети – Йоан Костов от отбора на „Несебър – Дием“.
Фланелката за катерачи грабна друг младежки национал – Михаил Михайлов от „Хемус“ – Троян.За днес е предвиден атрактивен колокритериум по алеите на курорта в последния състезателен ден от надпреварата – за купа „Казино Хризантема“.  
Старт-финалът на колокритериумът ще бъде пред емблематичния хотел „Хризантема“, като мястото не е избрано случайно. Хотелът е известен със своята „зелена алея на спортната слава“, в която се извисяват борчета, засадени от легендата в световното колоездене Еди Меркс – най-добър колоездач в историята, и от българската олимпийска шампионка Румяна Нейкова. 
Критериумът утре обаче няма да бъде валиден за крайното класиране, а ще бъде повече за атракция на гостите на курорта и състезателите.
IMG_0077
Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори