Мътеница

Назаем от hiperturshia.com

Автор на описанието на маршрута: Красимир Великов 

Средна гора: средновисока планина, в централната част на България. Планината е разположена между Задбалканските котловини на север и Горнотракийската низина на юг. На запад се простира до долината на река Искър, а на изток — до завоя на река Тунджа, северно от град Ямбол. Дължината ѝ от запад на изток е 285 км, а най-голямата ѝ ширина е около 50 километра. Площта на планината е 5950 км, а средната ѝ надморска височина — 608 м.

Мътеница: „Село Мътеница е разположено в Средна гора, на няколко километра от Хисаря. Сред каращите велосипеди е известно с 24-часовия маратон, провеждан вече трета поредна година от пловдивският клуб „Крива спица“ по тези места. Дори да вали проливен дъжд, почвата е такава, че няколко часа слънце закърпват положението (трак 1) . Второто ми предложение по темата Мътеница се намира западно от трасето на маратона.Дори мисля, че наличието на няколко километра повече спускане + тракийска царска резиденция + доста по-техничен терен, го правят личен фаворит (трак 2) .Ако имате достатъчно време и сили, можете да удължите маршрута от Трак 2 и да се разходите чак до връх Богдан. Отделно, могат да се направят допълнителни комбинации за връщането, спускайки по останалите налични пътеки на юг (трак 3).

Ниво: нагоре е достъпно за всеки, който има сили да върти (или бута), надолу (за да се кара) е за поне средно напреднали

Дължина трак 1: 11.99 км   Денивелация трак 1: изкачване-225 м, спускане-225м

мътеница 1

мътеница 1 профил

GPS трак 1: http://www.gpsies.com/map.do?fileId=oddlbngpnpqmgndg

Дължина трак 2: 19.34 км Денивелация: изкачване-960 м.,спускане-572 м.

мътеница 2

мътеница 2 профил

GPS трак 2: http://www.gpsies.com/map.do?fileId=wgvmjdtopkgzxtzk

Дължина трак 3: 49.38 км. Денивелация трак 3: изкачване-2.125 м., спускане-1.736

мътеница 3

мътеница 3 профил 2

GPS трак 3: http://www.gpsies.com/map.do?fileId=vkfkomfatfejovzs

За още интересни маршрути във Витоша и други планини, посетете http://www.hiperturshia.com/pismena-Routes+in+Bulgaria-29.html  или прочетете другите ни статии в секция „Маршрути“.

* „ВЕЛОКАФЕ БГ“ ООД не носи отговорност за съдържанието, точността и коректността на описанието, gps-следата и състоянието на маршрута. Съветваме колоездачите да не надценяват уменията си и да избират подходящи за нивото им пътеки в планината. Ако имате някакви корекции или забележки по отношение на маршрута, нашишете го като коментар под статията или ни пишете на info@velocafe.bg

Деница Дянкова
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори