Франция е световен шампион в преследването в Хафйел

Франция триумфира със златния медал в отборното преследване на Световното първенство по планинско колоездене в Хафйел. Призовата тройка допълниха Швейцария и Чехия.

Преследването е доста вълнуваща дисциплина, в която всеки отбор се състои от четирима колоездачи – по един от мъже, мъже до 23 години, жени и юноши. Тимовете могат да поставят своите състезатели по какъвто ред искат като това води до доста любопитни надпревари между мъже и жени например.

Именно редът на колоездачите бе в основата на френската победа. Всъщност всички отбори на почетната стълбичка използваха една стратегия – старт с участника си от мъже до 23 години, след това юношата, жената, а мъжът бе оставен за финал.

Френският тим бе съставен от победителя в Световната купа за мъже до 23 години Джордан Сару, следваха юношата Уго Пиджеон, Полин Феран Прево и за финал Максим Маро. Когато Маро стартира, Франция бе на трето място с 25 секунди пасив спрямо Испания и Канада, за които обаче на последен пост бяха жените им. Резултатът бе бързо наваксване и безпроблемно първо място за „петлите“.

Нино Шуртер трябваше да стартира още по-назад, заличи огромен пасив, но нямаше как да се пребори с Маро и силите му стигнаха за второто място на Швейцария. За Чехия олимпийският шампион Ярослав Кулхави направи впечатляваща последна обиколка, изпревари четири отбора, за да стигне до бронза.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори