Триумф за Швейцария и Белгия в елиминатора на Световното първенство

Световното първенство по планински колоездене и траял в Хафйел (Норвегия) стартира във вторник със стартовете при жените и мъжете в крос-кънтри елиминатора. В тях триумфът бе за Швейцария и Белгия в лицето на Катрин Щирнеман и Фабрис Мелс.

Надпреварата се проведе в уникалното историческо селище Маилхофен, което се намира в близост до Лилехамер, а трасето определено бе интересно, включващо всичко от горска местност, черен път, скали, корени и опасно завои. А за капак се минаваше покрай езерце, в които местните дори си караха лодки, гледайки състезанието.

Първи бяха жените. Щирнеман бе спечелила Световната купа само седмица по-рано, а в Норвегия стигна до финала след успех в първите две серии и второ място на полуфинала след сънародничката си Линда Индерганд. Към тях се присъединиха Джени Рисведс (Швеция) и Ингрид Бо Якобсен (Норвегия).

Още в началото на финала, двете швейцарки се откъснаха от съперничките си и борбата за златото бе между тях. В крайна сметка Щирнеман спечели с един велосипед разстояние, а Якобсен стигна до бронза за радост на местните фенове.

Мъжката надпревара бе още по-интригуваща като множество катастрофи доведоха до отпадането на основни претенденти още в сериите. Защитаващият титлата си Пол ван дер Плог (Австралия) си замина още след първия кръг, а Симон Гегенхаймер (Германия) дори не се класира сред 32-ата финалисти.

Мелс бе най-бърз в първите си две състезания, а в полуфинала остана втори след Кевин Микел (Франция). Към финала се отправиха още Емил Линдгрен (Швеция) и Даниел Федершпил (Австрия).

И така дойде време за драматичния финал. Първи напред се изстреля Федершпил. При първия завой обаче той се загледа в скоростите си и не видя връхлитащия отдясно Микел. Така австриецът се сблъска във французина, падна и сложи край на шансовете си за медал.

Микел пък от своя страна пое лидерството и скоро постигна чувствителна преднина, която изглеждаше, че ще е достатъчна за световната титла. Напрежението обаче си каза думата и Микел намали темпото, за да не сбърка. На последния завой той мина по далечната и по-сигурна траектория, докато в опита си да го стигне Линдгрен мина напряко. Това доведе до сблъсък между тях и падането и на двамата. От това се възползва невярващия Мелс, който просто мина покрай конкурентите си и пресече финалната линия. Линдгрен взе среброто пред съкрушения Микел.

„Имах много лош старт. Опитвах да запазя темпото и да изпреваря Емил (Линдгрен), защото имаше огромен пасив спрямо Кевин (Микел). Тогава, накрая, Линдгрен мина отвътре на Кевин и те катастрофираха, така че пътят към финалната линия бе открит“, сподели щастливият победител.

„Лудост е. Чаках за спринт, защото нямах много добър старт, така че с това…, да това е извън въображението ми в момента. Много съм щастлив.“

Видео на финалното състезание от каската на Мелс:

Вие пък можете да се насладите на цялото състезание ТУК!

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори