Милко Михайлов в откровено писмо: Защо съм възмутен от решението на БКС

Във Velocafe.bg получихме обширно и откровено писмо от Милко Михайлов – бащата на елитния ни колоездач Николай Михайлов, който предостави на Нова телевизия скандален видео запис, показващ нерегламентирана помощ за Стефан Христов по време на Обиколката на България.

Както е известно, Христов бе избран за сметка на Михайлов да бъде българският колоездач на Олимпиадата в Рио.

Милко Михайлов е бил в ролята на доброволец в неутралната кола, която оказва помощ на Стефан Христов и сам е направил записите, които бяха показани в Нова телевизия. Той обаче поиска да внесе уточнения след излъчения репортаж и да обясни своята гледна точка – защо според него изборът на Христов вместо Ники Михайлов е несправедлив.

Публикуваме неговото мнение без редакторска намеса:

Здравейте!

Казвам се Милко Михайлов. Баща съм на колоездача Николай Михайлов. Пиша Ви това писмо по повод излъчения репортаж – Скандал в колоезденето преди Олимпиадата- в предаването”Здравей,България” тази сутрин /28.07.2016 г./ по Нова телевизия.Не съм съгласен с извода,с който водещият Виктор Николаев завърши репортажа,а именно ,че става въпрос за „някаква лична вражда”.Сигурно е нормално така да си помислят хора,които не са в течение на нещата и нямат кооездачни познания.А и нали аз съм бащата….
Искам да обясня защо съм възмутен /не само аз,много хора от средите на колоезденето ме подкрепят,за това реших да говоря пред камерата на Нова телевизия/ от взетото решение на Българския колоездачен съюз (БКС) да изпрати на олимпиадата в Рио де Жанейро Стефан Христов вместо Николай Михайлов. Ще се опитам да ви обясня нещата по мой начин като се надявам да ме разберете.

България има една квота за колоездене – шосе. Тя се дава на база спечелени точки в европейската ранглиста на Международния колоездачен съюз (UCI) за 2015 г. Българските колоездачи имат общо 310 точки, най-много има Стефан Христов. Но квотата не е поименна – всяка страна си определя кой е нейният фаворит. И съответно би трябвало да прати състезателя, който е най-опитен, в най-добра спортна форма, за да представи националния отбор по възможно най-добрия начин. Никъде не е регламентирано, че квотата я печели даден състезател, независимо къде в ранглистата се намира. Именно затова мисля, че изборът на БКС е неправилен и несправедлив, защото в този момент, 10 дни преди старта на олимпиадата Николай Михайлов е много по-добре подготвен и в много по-добра спортна форма от Стефан Христов. Освен това не бе обявен предварителен регламент,според който точките ще са критерий за избора.Има информация,че не съществува и посочения треньорски съвет,който уж бил избрал състезателя.

Това, уверявам Ви, не са празни приказки на баща, застъпващ се за сина си. Всеки може да влезе в сайтовете за колоездене и да види представянето и на двамата. Всичко е описано подробно – кой къде е в класирането, кой къде и в какви състезания е участвал, какви са постиженията му. Видно за всеки, само в БКС явно са слепи, или може би така им е изгодно, и не виждат за какво става въпрос. БКС изтъква единствено и само това, че Стефан Христов има най-много точки, другото не ги интересува. Но, господа от БКС, погледнете реално разликите между двамата. Николай Михайлов кара в професионален проконтинентален отбор в Полша от 5 години и е единственият български колоездач с професионален договор. Единствен с биологичен паспорт. През 2015 год. стана първият българин в историята, който кара на второто по значимост колоездачно състезание в света – Обиколката на Италия. Николай не само го завърши, но и се представи много добре: в два етапа бе в откъснала се група, класира се 21-и на часовника. Той се състезава с колоездачи от световна величина като Контадор, Канцелара, Нибали, Саган и др. Няма смисъл да казвам, че през последните години в България е многократен шампион както в „общ старт”, така и в ‘часовника”. За заслугите си в областта на спорта е удостоен със званието ”почетен гражданин” на родния си Свиленград.

За Стефан Христов – кара в турски континентален отбор, който е една класа под нивото на отбора на Николай. Участва в състезания най-вече в Турция или около Турция и на Балканите, където конкуренцията е много по-слаба от Европа. На старт застават по 50 до 90 състезатели, дестинациите са къси – 120-150 км (най-дългия етап, в който e въртял Христов, е 190 км, а трасето на олимпиадата е 260 км). В подобни балкански гонки можеш да спечелиш точки, но те не те правят автоматично най-добрият. Точно за това и от UCI са определили квотата за шосе да не бъде поименна. През 2015 г. Николай има 76 състезателни дни с изминати 12 000 км, а Стефан – 34 състезателни дни с изминати- 4 000 км.

Уважавах Стефан като човек и състезател до момента, когато на републиканския шампионат в Сливен каза на Николай, че не било морално да има претенции за участие на олимпиадата, защото той имал най-много точки. Сега аз казвам, че морал липсва на Стефан Христов, който по нечестен и неспортсменски начин спечели обиколката на България през миналата 2015 г. Оттам са му и половината точки, за които толкова много претендира.

Ето какво точно се случи. По време на втория етап от обиколката на България Пловдив-Троян при изкачване след село Кърнаре в посока Беклемето Стефан Христов се отдели от групата състезатели и тръгна сам нагоре. Пред него според правилата се движеше неутрален автомобил, обслужващ състезателите, в който бях и аз като доброволец. При по-сериозните височини и къси завои, при които няма видимост, колата ни се приближи до Стефан и в ущърб на правилата започна да го тегли нагоре, държейки шише с вода, което уж му подават. Това се случи 2-3 пъти пред очите ми. Стана ми срамно заради него от това, което се случва и реших да заснема с телефона си как теглят шампиона. Следващия път, когато никой не виждаше колата, действието отново се повтори няколко пъти и аз успях три пъти да го заснема. Вижте видеото и сами ще се уверите за какво става въпрос. На видеото ясно се виждат детайли, които доказват, че всичко се случва по време на тура – номерът на каската на състезателя, лепенката на обиколката на предното стъкло на автомобила, говора на сръбските съдии по радиостанцията на автомобила.

И Стефан има наглостта да говори за морал! Това ли е моралното – по нечестен начин да спечелиш обиколката на България?! Така ли трябва да се дава пример на децата, които сега започват с колоезденето? Много деца след шампионата в Сливен изявиха желание да се снимат с Николай Михайлов и да получат бидон от него, макар че не стана шампион.

Републиканският шампионат тази година беше пародия на колоездене. Всички, които бяха там – състезатели, съдии, публика, станаха свидетели на един позорен фарс.

Клиповете, които направих с дърпането на Стефан, смятах да ги покажа още тогава, тъй като до края на обиколката вече се говореше, че на него неправомерно му е оказвана помощ. Споделих решението си с Николай, но той не ми позволи – заради БКС и самата обиколка.

За БКС какво да кажа? Един човек, който е шеф на дадена федерация, поне трябва да се научи правилно да произнася нейното име – казва се колоездачен съюз , а не „колездачен”. Вие, г-н Димитров, какво общо имате с колоезденето, та го оглавихте? Или оправихте други федерации по-рано във времето като хокея, модерния петобой, футбола, не знам дали има и други. И сега дойдохте в колоезденето, за да оправите и него. Бих се съгласил човек да управлява даден спорт, без да го разбира, но ако осигурява средства за него. Вие и това не правите, а само чакате да се зададе я олимпиада, я световно, я европейско или обиколка на България, та да отпуснат средства от Министерството на спорта и вие с вашите заместници да започнете да ги усвоявате. Наистина е интересно голямото Ви желание да управлявате. То не бяха пресконференции, изказвания, плюене за това колко предното ръководство не го бива. Вие искате властта, те не я дават. Голяма борба кой да управлява за сметка на всички български колоездачи, които ако ги няма (а това скоро ще случи) и вас няма да Ви има. Казвате каква пародия била обиколката на България миналата година. А сега тези точки, които Христов има от тази обиколка и спечелени по нечестен начин, станаха много важни за вас, за да го пратите на олимпиадата.
За треньора Тодор Колев, самоназначил се за такъв, без никой да го е избрал, първо да кажа, че е добре да има нормални човешки обноски към хората, например, като се срещне с познат човек, да го поздрави – елементарното възпитание го изисква, ако не друго. Нека каже кои и как са избрани в треньорския съвет и после как този съвет е избрал Стефан Христов да отиде на олимпиадата. Треньорите, г-н Колев, могат да преценят правилно, за разлика от Вас, и никога няма да кажат на черното бяло. Посочете ми един треньор само, който може да погледне Николай в очите и да му каже, че изборът на БКС за олимпиадата е правилен. Сигурен съм, че няма такъв. Но аз разбирам Тодор Колев, изгодно е да бъдеш зам.- шеф на колоезденето, да бъдеш треньор на националния отбор и да въртиш бизнес с колела.

Между другото в отговор на въпрос на депутата Димитър Шишков с писмо с изх.№01-00-10/1 от 19.02.2016г. министър Кралев е заявил, че има преведени субсидии на БКС по програмите „Олимпийска подготовка” и „Развитие на спорта за високи спортни постижения” както следва – през 2015 г. в размер на 250 950 лв. и през 2016 г. в размер на 250 000 лв. В програмата, представена в министерството, са посочени двама проектоолимпийци (Стефан Христов и Николай Михайлов). Това бе заявено публично и от г-н Димитров на пресконференция, на която уведомиха обществеността кой ще замине за Рио и кой ще бъде резерва. Каква подготовка е получил Стефан не знам, но Николай бе подготвен единствено с една безплатна снимка след повикване от треньора (или по-точно водача) на националния отбор.

Крайно време е това ръководство да си ходи. Те и без това нямат много време. Да си вземат пенсиите и да не се занимават с колоездене. Трябват нови млади хора, които милеят за този спорт, хора с опит, технически грамотни, знаещи проблемите в колоезденето, владеещи чужди езици. Нападките ви към Драго Кузов, че има интерес в Рио да отиде Николай Михайлов, са смешни, защото и малко просветените в тази област знаят, че Николай има договор с полския си отбор, и ако ще на Луната да кара, той трябва да е на колелото, дадено от този клуб. За Драго Кузов мога да ви кажа, че е човек, който е много навътре в колоезденето, има позиции не само в България, а и в Европа и света. Затова той може само да помага на българското колоездене, но не и да се облагодетелства на гърба на българските колоездачи.
Знаете ли Вие, господа от БКС, че полският отбор, в който Николай Михайлов е вече 5 г., се състои от 27 колоездачи? За сравнение в България на републикански шампионат застават на старт не повече от 25 състезатели. Имате ли си представа какво е един български колоездач да се наложи в такъв отбор и при изключително силна конкуренция да бъде включен в състава на Обиколката на Италия, Обиколката на Полша, Обиколката на Турция, Тирено Адриатико, Милано, Сан Ремо и др. Това е огромен успех за българското колоездене. Последните му участия в състезания показват и отличната му спортна форма към момента.

Николай Михайлов е доказано име в колоезденето, не както твърди Иван Нанков, че бил господин Никой. Той не се е отказал от националния отбор – просто не може да бъде национален състезател с хора като тези, които в момента управляват в БКС, защото има достойнство, г-н Нанков. Вие се сринахте като журналист с публикациите в maxbike.bg от 09.07.2016 г. Поискахте от мен да покажа записите, за които толкова много се говори или да се извиня на Стефан. Сега аз правя и двете – показвам записите и се извинявам на Стефан за това, че става ясно как спечели обиколката на България. А вие, след като ги разгледате внимателно, преценете кога, как и на кого да се извините, ако имате съвест.

В отговор на ваш въпрос показвам записите сега не защото Николай не беше избран за олимпиадата, а защото Вие и г-н председателя на БКС поискахте да го направя в медиите. Обвинихте ме, че съм направил записите, за да изнудвам или шантажирам БКС с цел да избере сина ми. Това не е така, защото нито за миг не съм и допускал, че Николай няма да участва на тази олимпиада, имайки предвид постоянството му през годините и резултатите, които показва.

И накрая искам да Ви кажа, господа от БКС, че не виждате по-далече от носа си. Вероятно отново ще ме заплашите със съд, но вече ще видите документирана истината, за която ще продължавам да се боря докрай. В тази връзка изразявам надеждата си, че колоездачните клубове в страната ще ме подкрепят. Ако някои не го направят, защото са зависими по някакъв начин от вас, ще ги разбера. Нека всеки постъпи така, както си реши, надявам се по съвест.

За всички,които искат да получат по-подробна информация за това, което пиша, могат да го направят в тези сайтове:
www.cqranking.com;
www.procyclingstats.com;
www.uci.ch./road/ranking

Още по темата:

Огромен скандал с българската олимпийска квота в колоезденето
Стефан Христов за скандала: Няма да падна на тяхното ниво
Ники Михайлов: Квотата на Стефан Христов е спечелена по нечестен начин
Н.Михайлов нападна БКС: Колкото по-далеч съм от вас, толкова по-добре
Стана ясно кой колоездач ще представя България на Олимпиадата

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори