Маршал Тейлър – Майора

Често пъти срещаме американски филми, разказващи историите на чернокожи спортисти, успели, въпреки расистките настроения в САЩ през миналия век, да постигнат нещо голямо. Те обаче обикновено са баскетболисти, бейзболисти или пък състезатели по американски футбол. Тук обаче ще ви разкажем една малко по-нетрадиционна история, незаела досега място в холивудските филми.

Това е историята на Маршал Тейлър, един от най-успешните колоездачи в началото на миналия век.

220px-Taylor-Marshall_1900Маршал Тейлър се ражда през съдбоносната за българската държавност 1878 година като едно от осемте деца на Гилбърт Тейлър и Сафрония Келтер. Роден в бедно семейство, Маршал получава първото си колело на 12, като подарък от приятелско семейство. Още тогава таланта на тийнейджъра е забелязан и местен собственик на магазин за велосипеди го кани да представя колела на клиентите. При представянията той носел войнишка униформа, откъдето0 идва и прякорът му „Майора“. Още на 13 печели първото си състезание, а на 15 подобрява аматьорския рекорд за изминаването на 1 миля, но впоследствие е изгонен от пистата заради цвета на кожата си. В следващите няколко години младият колоездач започва да набира популярност след победи в няколко състезания на аматьорско ниво, като дори се знаело, че привлякъл вниманието на президента Теодор Рузвелт.

През декември 1896 в първото си професионално състезание, проведено в Ню Йорк, за изненада на всички още неопитният Маршъл завършва на 11-то място, като се нарежда до много от големите имена на колоезденето по това време. 1898-а вече е звездната година на тъмнокожия състезател, той чупи 7 световни рекорда, като единият от тях е за изминаването на 1 миля на колоездачна писта за само 1:41. Така той се превръща в първия афро-американски световен рекордьор в професионалния спорт. Следващата година пък „Майора“ печели и световното първенство в същата дисциплина и се превръща във втория цветнокож световен шампион в историята.

Успехите продължават да валят и в следващото десетилетие Тейлър погазва конкуренцията, подобрявайки няколко от рекордите си. Започва да се състезава на няколко континента, като дори и в Европа той побеждава всеки противник. През 1910-та, на 32-годишна възраст, Маршал се оттегля от спорта, а пред 1930-та, 2 години преди смъртта си, публикува и своята автобиография „Най-бързият колоездач в света“.

majortaylor040313

Въпреки забележителната си кариера на колоездач, „Майора“ не е приеман навсякъде с одобрение. Често пъти той признава, че по време на състезания е бурно обиждан, поливан с ледена вода и дори е имало опити с хвърлени пирони да бъде спукана гумата му.

Той обаче преодолява препятствието, наречено расизъм, и гордо записва името си в историята. За много той е герой, а за нас той е пример, че човекът има силата, въпреки другите и напук на установените порядки, да сбъдне мечтите си, та дори и да му се налага от време на време да избърсва лицето от ледената вода, опитваща да разхлади страстта му – колоезденето.

Paris2

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори