10 години от смъртта на легендарния Марко Пантани

На 14 февруари се навършват 10 години от смъртта на един от най-великите колоездачи в историята – Марко Пантани. Италианецът напусна този свят на 14 февруари 2004 година, но остана завинаги в сърцата на феновете на колоезденето с великолепния си стил на каране.

Битките на Пантани с Ланс Армстронг белязаха края на 90-те години, а италианецът бе считан за най-добрия катерач в своята ера. Той влезе в историята със спечелването на Tour de France и Giro d’Italia през 1998 година. Той е и последният колоездач, спечелил Джирото и Тура в една и съща година.

Пантани бе известен с прякора си „Пирата“ заради обръснатата си глава, емблематичната кърпа на главата и обиците, които винаги носеше.

6126446323_ff6d7a14e2_b

През цялата си кариера Пантана бе обвиняван в използване на допинг и въпреки че никога не даде положителна проба, именно тези обвинения бяха началото на неговия край. По време на Giro d’Italia 1999 в тялото на „Пирата“ бяха открити завишени нива на кръвни телца и той бе отстранен от участие поради „медицински причини“.

Пантани отказва останалите състезания до края на сезона и изпада в депресия, от която така и никога не се възстановява. Той търси утеха в кокаина и в крайна сметка умира от натравяне с кокаин в Деня на влюбените.

Може би думите на петкратния шампион в Тур дьо Франс Мигел Индурейн в памет на Пантани са най-точни за „Пирата“: „Той караше хората да се запалват по спорта. Може би има колоездачи, които са постигнали повече от него, но те никога не успяха да запалят феновете, както направи той.“

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори