Първа Лятна Чепелареада – какво се случи + снимки от събитието

 

След четири незабравими зимни състезания, с нарастващ брой участници, стигащи до над 320, дойде реда и на дебюта на Лятна Чепелареада, която събра около 100 участника нв връх Мечи Чал 1870м над Чепеларе.

Състезателите отново преминаваха през различни етапи – скачане с чували, цепене на дърва, пиене на специална напитка тази година БОЗА, забиване на пирони и стрелба с фунийки, които са уникални за формата Чепелареада, превръщайки я в единствена по рода си надпревара в планината. Домакините от вила Мечи Чал, разположена на 1830м над Чепеларе (връх Мечи Чал 1870м) и организаторите от Mountain Restart https://www.facebook.com/mountain.restart  осигуриха перфектната организация на състезанието, както и добрата подготовка и обезопасяване на трасето позволиха различното зелено състезание да премине без никакви инциденти, въпреки огромното разнообразие на участници от възраст 1,4 години в катогория „Мама, Татка и Аз“ до 62 години в категория мъже колоездене.

Състезателите можеха да вземат участие и в трите старта, като показаха комбинативни умения, като велосипедисти, бегачи и дори включиха своите половинки и наследници в надпреварата „Мама, Татко и Аз“ с колело и пеша. Семейното състезание събра над 50 души участници, показвайки, че спорта сплотява различните поколения и обединява всички около една зелена положителна кауза.

Лятното издание на Чепелареада показа, че част от зимните призьори имат завидни качества и през лятото, като част от тях грабнаха медали дори в няколко категории.

За пореден път се доказа, че на Чепелареада няма изявени фаворити. В най-многобройната категория колоездачи – при мъжете, призовите позиции тази година заеха Николай Керин, Нено Делирадев и Петър Костов. В категория байк жени, първа е Виктория Павлова, следвана от Диляна Такова и Траяна Василева. При високопланинските бегачите къса дистанция 2,5км – мъже – Михаил Чолев, Милен Николов и Павел Влъчков, жени – Ваня Панайотова, Христина Пищалова, Антоанета Мирчева. При бегачите на 5км дистанция медалите се разпределиха по следния начин: мъже – Костадин Узунов, Пламен Балджиев, Васил Иванов, жени: Диляна Такова, Невелина Карталова, Ирина Ангелова.

Чепеларката Екатерина Дафовска, единствената българска зимна олимпийска шампионка по биатлон от Нагано, показа завидни умения в стрелбата на фунийки и завърши на достойното второ място във фамилната надпревара „Мама, Татко и Аз“ заедно с Ники и Марти. Движението за възраждане на фунийките, като детска игра https://www.facebook.com/funiiki  успя да спечели много млади последователи и фенове сред родителите.

За първи път тази година участниците в Чепелареада, можеха и да направят отбори и да се класират на база точки от индивидуалните класирания на предварително заявени 4 участника в дисциплините байк и тичане. В тиймбилдинг надпреварата победители при колоездачите станаха „Чепеларските Шенлици“, които имаха и женски представител. При бегачите в отборното класирене победиха отбора на „Червен трактор“. По отборното класиране по друг критерий – възраст на участниците – победате взеха отбор „Баш Кавалите“ със завидните 225 години сумарна възраст на четиримата.

По време на събитието домакините от вила Мечи Чал бяха организирали различни уъркшопи за възрастни и деца за планински арт проекти с природни елементи със Сръчковчетата, работилница за фунийки и стрелба, както и детски работилници за оцеляване в планината с Trip Elements.

След приключване на събитието организаторите от Mountain Restart заедно с представители на местният вело клуб Chepelare Bike Community https://www.facebook.com/ChepelareBike ескортираха желаещите байкъри гости през панорамен 13км маршрут Мечи Чал 1870м – Чепеларе 1830м, за да покажат прелестите на Родопите и прекрасните възможности за cross country и DH mountain biking.

 Много представители от Родопите от Чепеларе и Смолян се включиха в надпреварата, изживявайки всеобщия празник и заявявайки желанието си за участие и подкрепа на зелената кауза на организаторите и местното НПО Български съюз за защита на Родопите – http://summer.chepelareada.com/index.php/cause

Чепелареада продължи след 20:00 на нетуъркинг коктейл в Чепеларе с по чаша бяло вино и автентично местно овче сирене осигурено от партньорите и домакини на Чепелареада – Вила Мечи Чал и ресторант При Старата Мечка http://www.mechichal.com, а вечерта след 23:00 всички се забавляваха дружно на Адското Чепелареадски парти до изгрев слънце.

Всеобщият праник над Чепеларе събра много приятели на планината на връх Мечи Чал и създаде много положителни емоции над Чепеларе – Зеленото сърце на България. Организаторите от Mountain Restart обещават за следващата Зимна Чепелареада през 2015г. да превърнат старото смърчово дърво в природна туристическа атракция.

Ето и снимки от Лятната Чепелареада:

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори