Изненадващ победител на Le Samyn, Ники Михайлов не стигна финала

Максим Вантом (Roubaix Lille Metrotopole) с мощен финален спринт успя изненадващо да спечели еднодневната класика Le Samyn в Белгия. Втори остана миналогодишният победител Алексей Цатевич (Katusha), а Насер Буани (FDJ) е трети.

В състезанието имаше и българско участие в лицето на Николай Михайлов. Колоездачът на CCC Polsat Polkowice дълго време бе в основната група, но в крайна сметка силите му не стигнаха и той не успя да завърши по дългото 195.9 км трасе.

Най-голямата атака за деня осъществи отборът на Omega Pharma QuickStep, който около 75 км преди финала оформи откъснала се група, в която от 7 колоездачи имаше цели 6 техни представители. Темпото им бе високо и авансът стигна до 1.30 минути. Те бързо подминаха направилите още по-рано атака няколко колоездачи, но основната група започна да наваксва пасива си. Така при оставащи 58 км състезателите на Omega Pharma бяха застигнати.

Пелотонът продължи да бъде голям, а високото темпо все пак направи няколко разкъсвания. Късната атака на Владимир Исайчев (Katusha) също бе неуспешна и той бе прихванат в последния километър.

Изглеждаше, че Буани ще завоюва втора победа за сезона, тъй като бе перфектно изведен от своя съотборник Себастиен Шаванел. Вантом обаче изненада всички със спринт от външната страна в последните 200 метра, който се оказа достатъчен за победата. Той финишира с незабележим аванс пред Цатевич и Буани.

„Много харесвам това състезание. Участвал съм няколко пъти и височинният финал е перфектен за мен. Имал съм добри резултати тук преди, но никога не съм печелил“, каза след състезанието Вантом, за когото това бе първа победа от 2008 година насам. 

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори