Започва La Vuelta – последната и най-интересна за годината голяма колоездачна обиколка

В събота от френския град Ним стартира 72-ата колоездачна обиколка на Испания. Последният за годината голям тур отново обещава да бъде най-интересната от трите големи обиколки както заради своя профил, така и заради големия брой фаворити, стремящи се към местата на почетната стълбичка. Феновете на велосипедния спорт ще могат да проследят надпреварата от 19 август до 10 септември на живо по Евроспорт – Домът на колоезденето.

Общата дължина на La Vuelta  е 3324 км, разделени в един отборен и един индивидуален часовник, пет равнинни, осем полупланински и пет планински етапа. Профилът на обиколката е подчертано насочен към истинските катерачи и е един от тежките в цялата история на състезанието.

Ключовите етапи се очакват да бъдат 3-ти, 11-ти, 15-ти, 16-ти (равнинен индивидуален часовник от 40 км веднага след втория почивен ден) и 20-ти, който макар да е само 117 км в последните 60 включва две височини от първа категория пред и спиращия дъха Англиру.

За основен фоворит за спечелване на „Вуелта”-та е сочен четирикратният победител в „Тур дьо Франс” Крис Фрум, който ще се опита да стане първият колоездач в историята, спечелил в една година както „Тур”-а, така и Обиколката на Испания, откакто двете състезания се провеждат в този ред. Трикратният победител в обиколката Алберто Кантадор обяви, че това ще е неговото последно  състезание като професионалист и ще се стреми към възможно най-добро представяне пред родните фенове. Контадор е и единственият колоездач от тазгодишните участници, побеждавал Крис Фрум в голяма обиколка, в която британецът не се е отказал преди финала. Сред фаворитите личат и  имената на други двама бивши победители в състезанието – Винченцо Нибали и Фабио Ару. Място на почетната стълбичка ще търсят още Ромен Барде, Естебан Чавес, двамата братя Йейтс както и Рафал Майка. Очаква ни най-вълнуващото и оспорвано колоездачно състезание за годината!

Евгени Ставрев

170818_Eurosport_LaVuelta_Stages

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори