Куриозна победа на World Ports Classic заради объркан маршрут

Страхотен куриоз се случи в първия етап на World Ports Classic. Колоездачът на Topsport Vlaanderen Йеле Валейс завоюва солова победа, която обаче не бе благодарение единствено на възможностите му, а и на…объркан маршрут.

165-километровият етап от Антверп до Ротердам трябваше да бъде решен от спринтьорите и въпреки че колоездачите нямаха радио връзка, разликата с откъсналата се група трябваше да бъде наваксана навреме за финален спринт.

Въпреки това, основната група буквално клатеше главите си невярващо, когато премина финала на 26 секунди зад Валейс, което на практика почти реши изхода от двудневното състезание.

Но какво точно се случи?

Сайтът Sporza.be публикува снимка, сравняваща табелите на една отбивка по маршрута при преминаването на петимата откъснали се колоездачи и при преминаването на основната група като в двата случая табелата сочи в различни посоки.

В крайна сметка се оказа, че без своя вина, откъсналите се състезатели са минали през по-кратък маршрут, за разлика от останалите, преминали през оригиналното трасе. Така авансът на лидерите изведнъж се увеличи от 1:20 минути на 4:40, което в крайна сметка се оказа решаващо на финала.

„Беше странен етап, защото откъсналите се бяха поведени в грешна посока, докато основната група мина по оригиналния маршрут и по този начин откъсналите се имаха огромно предимство на финала“, обясни спортният директор на Saxo-Tinkoff Стивън Де Йонг.

Валейс все пак си заслужи победата, след като премина сам последните 23 километра и успя да задържи преднината си. Спринтьорът на Lotto Belisol Андре Грайпел завърши втори, но бе разочарован от развоя на състезанието.

Вторият етап на състезанието е в неделя, а прякото предаване на Евроспорт започва в 15 часа.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори