Критична маса София – едно добро начало (снимки)

Под мотото

В петък следобед централните софийски улици бяха изпъстрени с велосипедисти. Причината – велошествието „Критична маса“, чиято цел бе да се припомни на всички, че колоездачите също са участници в движението.

Под мотото „Не пречим на движението, ние сме движението!“, стотици велосипедисти в столицата се събраха на НДК, откъдето шествието стартира, за да премине през основни централни улици и булеварди, и да завърши пред Храм-паметник „Александър Невски“.

IMAG2308

Участници във велошествието бяха любители на колоезденето от всички възрасти, от малки деца до ветерани в спорта, а разнообразието сред велосипедите също бе голямо – шосейки, фиксита, планински, фетбайкове, хибриди, а един велосипед дори бе оборудван с велорикша, в която малък сладур подремваше. Някои от участниците пък бяха дошли със своите кучета.

IMAG2268

Като цяло атмосферата сред велосипедистите бе много приятна, всички се включиха с желание и усмивка, а голямата цел бе да припомним, че и ние имаме своите права на пътя, и заслужаваме по-добри условия за придвижване на две гуми в града.

IMAG2224

Организацията на велошествието бе на високо ниво като полиция отцепваше района, за да може голямата група колоездачи да мине безпрепятствано. Хубаво впечатление направиха и полицаите на колела, които спомагаха за провеждането на събитието.

IMAG2272

Големият брой колоездачи пък доведе до истинска тренировка по каране в колона. Почувствахме се малко като част от основната група в Tour de France…е, с малко по-ниска скорост, разбира се 🙂

IMAG2244

Но чувството да караш колело по бул. „Сливница“ и по бул. „Васил Левски“, необезпокояван от автомобили и съпровождан на две гуми от свои приятели и съмишленици – повярвайте, удоволствието е огромно!

IMAG2291

Със сигурност едно велошествие няма да доведе до големи инфраструктурни промени, но „Критична маса София“ даде едно добро начало. Властимащите трябва да са наясно, че друг път освен изграждане на качествена велосипедна инфраструктура няма, а другите участници на пътя трябва да се съобразяват и да внимават с колоездачите, защото само ще ставаме повече!

А всичко е добре, когато завършва така…

IMAG2312
Ето още снимки от велошествието:

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори