Спускане по трасето над гр. Котор, Черна гора

Автор: Георги Георгиев

В края на месец август дойде време и за нас, авторите на сайта, да си вземем почивка. Мястото, което бяхме избрали да посетим с още дузина наши приятели, беше Черна гора, по-конкретно курорта Будва.

Държавата с население около шестстотин хиляди човека и територия от 13 812 кв.км. има всичко, за което човек може да мечтае – приятни исторически градове, лазурни плажове и високи планини, точно над тях. Препоръчваме силно на всеки любител на природата да посети тази държава и да открие красотите й.

И въпреки че бяхме на почивка, решихме да съчетаем полезното с приятното – бяхме взели два планински велосипеда и с Никола Марков (верен приятел и фотограф на сайта) решихме да пробваме трасето над един от най-красивите градове в Черна гора – Котор. За да стигнете до него, трябва да следвате табелите за парк „Ловчен“.1

Над него се вие дълъг и тесен път с много завои, но по който постепенно се откриват страхотни гледки над которския залив. Нашата цел беше най-високата точка на Ловчен – около 1000 м.н.в. Нагоре бяхме потеглили с три коли, като идеята беше да се срещнем с тях отново в града след слизането – ние по пътеките, те – по асфалтовия път.

11890017_10153565747312299_950554333640786738_o

Е, след дежурната снимка като за начало, поехме по пътя надолу. Отбивката за пътеката е трудно откриваема от пътя, затова трябва да внимавате – около 200 м. преди zip-line-а, в дясно започва пътеката – там има широка каменна площадка със спираща дъха гледка.

Първата една пета от трасето е чисто горска, с множество малки и средно големи камъни. Но още тук стана ясно – голямата надморска височина, която трябва да бъде преодоляна до нивото на морското равнище, трябва да бъде компенсирана с много завои. Пътят още в горската си част представлява серпентина, но личи, че е поддържан, защото имаше маркировка, беше утъпкан и дори на две места имаше изкуствени дропове за скачане. Тази част определено е с висока степен на техничност, има множество корени, камъни и постоянно изневиделица изникващи завои.

2

След като се излезе от гората, има кратка равнинна част, която е много приятна. Но бъдете готoви с повечко вода – климатът е типично средиземноморски – въздухът е много влажен, а температурите високи.

Непосредствено след равнинната част се открива гледката към которския залив в пълната си красота! Няколко минути престой не ви мърдат тук, но си струва.

А след това пък ще пред вас се разкрие гледка, обясняваща значението на думата серпентина – представете си множество букви „S”, наредени една под друга. Постоянните 180-градусови остри завои и камъните, които са навсякъде по пътеката, съчетани обаче през цялото време със страхотна гледка, няма да ви оставят безразлични към трасето.

IMG_8223

След всеки 100-200 метра спускане по пътя, който върви успоредно на гледката към залива, следва рязък остър завой. Ние уцелихме доста топъл ден, но именно гледката към морето, което беше крайната ни цел, ни зареждаше много с енергия.

Общата ми оценка за трасето: доста технично на места, но ако имате средно ниво на умения, няма да ви се налага да бутате никъде; дължина – 10 km.; денивелация – 1000 m. ; ниво на трудност – средно.

Трасе:

lovcen-kotor-staza

Видео от трасето:

А ако горният разказ и снимки не са ви надъхали за една разходка до Черна гора, ето едно професионално и красиво заснето видео:

 

* „ВЕЛОКАФЕ БГ“ ООД не носи отговорност за съдържанието, точността и коректността на описанието, gps-следата и състоянието на маршрута. Съветваме колоездачите да не надценяват уменията си и да избират подходящи за нивото им пътеки в планината. Ако имате някакви корекции или забележки по отношение на маршрута, нашишете го като коментар под статията или ни пишете на info@velocafe.bg

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори