Изследване доказа: Колоезденето е по-полезно от бягането

 

Интензивните тренировки на бегачите причиняват повече физическа вреда, отколкото колоезденето

Нови научни открития карат дългогодишните бегачи да помислят за разнообразяване на тренировъчния си режим с други спортове.

Американската лабораторията за човешки постижения при държавния университет Appalachian State University в Канаполис, Северна Каролина, е провела проучване, публикувано през септември 2013 г. в списание „Brain, Behavior and Immunity“, за имунната и възпалителна реакция на организма при 3-дневен период на интензивно бягане противопоставено на колоездене. След период на интензивни тренировки, бегачите на дълги разстояния изпитват повече мускулни увреждания, болезненост и възпаление от велосипедистите.

Главният изследовател и директор на лаборатория Дейвид Нийман заяви, че бегачите не могат да направят същия обем упражнения като велосипедисти без да изпитват повече възпаление, болезненост и мускулни увреждания. „Бегачите на дълги разстояния се насърчават да разнообразят тренировъчните си графици, като смесват упражнения с по-голяма и по-малка натовареност, както и да включат други форми на тренировка като плуване или каране на велосипед, за да поддържат най-добра форма.“

В проучването са участвали бегачи на дълги разстояния и велосипедисти, непушачи, на възраст между 19 и 45 години, редовно участващи в състезания, които са тренирали по 2,5 часа на ден в продължение на три дни. Взимани са им кръвни проби преди и по време на заниманията и в 14- и 38-часови интервали след трите дни на упражнения. Резултатите убедително сочат, че бегачите са имали по-големи щети на мускулите, възпаление и болезненост в сравнение с велосипедистите.

Намаляване на функцията на имунната система е била сходна и за бегачите, и за велосипедистите. Констатациите за имунната система са в съответствие с предишно изследване на д-р Нийман – „Отклонения при остра възпалителна реакция на продължително колоездене, свързани с интензивността на упражненията“, публикувано през 2012 г. в сп. „Journal of Cytokine Research“, което показва, че имунната система отразява физиологичния стрес, който изпитва спортиста.

За хора, които не са активни спортисти, но искат да имат по-добра форма, Нийман препоръчва да започнат с колоездене. „Това ще бъде много по-лесно за мускулите“, казва той.

Източник:  http://www.ncresearchcampus.net/partners-and-research/latest-research/intense-workouts-cause-runners-more-physical-damage-than-cyclists

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори