Колоездене на друго ниво

От 10 години Николас Марино обикаля света с колело и няма намерение да спира

Преди 10 години Николас Марино заменя раницата с кош на велосипед и оттогава не е спирал да кара колело.

Когато си отдаден на приключенията както Николас Марино, то има само една форма на транспорт, с която да стигаш до най-отдалечените района на света.

Велосипедът е позволил на аржентина да пътува из 85 държави и сред терени, включващи пустиня, тропически гори, савана и високoпланински пътеки. По пътя той запечатва своите преживяване, благодарение на снимките.
В момента Марино кара из Африка, където от Red Bull Bikes имаха възможност да си поговорят с него за приключенията му на две гуми.

Николас по пътищата на Киргистан

Николас по пътищата на Киргистан

Кое е първото място, на което отиде с велосипеда си и какво беше преживяването?
Започнах „дивото“ колоездене в Иран. Не мога да опиша своята трагедия, преминавайки от турист към пътешественик на колело. Паднах 5 пъти само в началото, защото не можех да контролирам велосипеда с всичкия този багаж на него.

Какво има в твоята чанта?
Имам всичко необходимо за нуждите ми. Най-важните ми неща са мрежа против комари, тиксо, швейцарско ножче и фотоапаратът ми. Луксозните ми неща са хард диск с филми, електронни книги и музика за всякакво настроение.

Приятелите на пътя идват под всякакви форми

Приятелите на пътя идват под всякакви форми

Кои са най-екстремните условия, които си изпитвал?
Карането на Тибетското плато на 5100 метра върху стръмни ледени склонове с мощен насрещен вятър при -15 градуса температура бе тежко. И на другия край на скалата, в судaнския Сахар бе 57 градуса, със силен насрещен горещ вятър и прах в лицето ми. Беше като да опитваш да караш колело зад ракета.

Как избираш къде да отидеш?
Хората и културата са причините да карам така. Племената Фулани и Туарег може да определят моя маршрут из Сахара, тибетският бузимът определя моите пътувания в Хималаите, номадите в Монголия и пигмеите Баяка в тропическите гори.

Свеж тибетски въздух

Свеж тибетски въздух

Някога изгубвал ли си се?
Бях в капан в кално блато в тропическите гори на Конго. Беше нощ, напълно тъмно. Огромна черна кобра мина на метър от мен, а групи от горски слонове стояха на 15 метра. Беше изнервящо.

Кой е най-лошият път, по който си карал?
Толкова много са! Най-лошият е най-северната граница между Габон и Конго. Това е адът на земята. Дори джип 4х4 не минава оттам.

Животът на пътешественика може да бъде тежичък...

Животът на пътешественика може да бъде тежичък…

Къде ти беше най-трудно като колоездене и защо?
В Тибет бях ударен от виелица на 4400 метра и едва се спасих от измръзване до смърт. В Конго бе непоносимо топло и потно и трябваше да карам в кал до колене, докато постоянно се оглеждах за смъртоносни буболечки и растения, които могат да ти махнат кожата.

Как намираш къде да спиш?
В дивото къмпингувам. В населените места обикновено търся шефа на селото, който най-често ми дава легло и храна. В градовете опитвам с църквите, училищата, болниците – веднъж дори спах в градската морга! В по-големи градове използвам каучсърфинг, а като последна опция плащам. Често хората, които срещам, просто ме канят да остана с тях.

Коя е най-вдъхновяващата история, която си открил по време на твоите пътувания?
Прекарах 2 седмици с Луи Сарно, американецът, който живее с пигмеите Баяка в централната африканска тропическа гора от 30 години.

Красива гледка за Николас от северна Етиопия

Красива гледка за Николас от северна Етиопия

Кои са най-страшните преживявания, които си имал?
Къмпингувах при масивна буря в Сани Пас, Лесото. Небето беше паяжина от мълнии, а градушката бе като картечен огън. Палатката се обърна и се наводни, а аз просто поставих лицето си надолу и стискайки зъби крещях един час докато не премина.

В Каоколенд, Намибия, едно от най-негостоприемните места в света, пътищата бяха толкова лоши, че се изгубих. Мястото е пълно с активни лъвове и местните казаха, че ако остана сам, трябва да поддържам огън цяла нощ. Една нощ това се случи и когато завърших вечерята си, чух силен рев около мен, после още един и още един, и още един. Имаше пет лъвове около мен, които се викаха един на друг. Беше ужасяващо. Звуците бяха толкова мощни.
Между Конго и Централна Африканска република попаднах в кално блато цяла нощ. Най-влудяващото жужене в непрогледните тропически гори бе ужасно, но нищо не може да се сравни със звука на горските слонове, стъпващи по склона. Звучеше сякаш гората се разпада и техните звучи ме ужасяваха. Там имаше и най-отровните змии, скорпиони, пантери. Не е приятно преживяване.

Плажът Тофо в Мозамбик

От горещината на плажа Тофо в Мозамбик

До студа в Тибетското плато през зимата

До студа в Тибетското плато през зимата

А кои са трите най-невероятни места?
Тибет е зашеметяващ, невероятно суров, но с магия във въздуха. Монголия, както степта, така и пустинята Гоби, са картини, в които се чувстваш като в приказка. И Индонезия е запомняща се, от идиличните бели плажове до яростните вулкани, адреналина на джунглата и любезните местни хора.

Каква личност трябва да си, за да направиш всичко това?
Честно казано, всеки може да го направи, но само ако наистина имате желанието и волята. Това е единственото нещо, което може да те накара да продължиш. Не е лесно, понякога може да стане доста гадно, така че се нуждаете от истинска любов към откриването на света.

Път винаги има, дори в пустинята Гоби в Монголия

Път винаги има, дори в пустинята Гоби в Монголия

Колко изминаваш на ден обикновено?
Зависи. По равнинен павиран път, с лек вятър и приятни температури, мога да измина до 150 километра без да ги усетя. Но рядко избирам такива пътища! Понякога мога да измина само 20-40 км. Така че 80 км на ден е средното.

Къде беше най-запомнящото ти се спукване на гума и защо?
Получих 12 дупки в един момент в отдалечения Киргистан! Имаше влудяващ храст с топки от остри шипове. Те летяха по целия път и минаха през евтините ми гуми като масло. Получих още 8 в този ден, така че общо 20 за един ден!

Къмпингуване под звездите в Сахара

Къмпингуване под звездите в Сахара

Кое е най-доброто място, на което си спал?

Езерото Kyering Tso на тибетското плато, езерото Terkhiin Tsaagaan Nuur, плажовете на Индийския океан в Мозамбик и плажовете в Индонезия, пустинята Намиб, сърцето на тропическите гори в Конго, високите над 7000 метра върхове на Каракорам в пакистанските Хималаи, списъкът продължава…

Ще приключат ли някога твоите пътешествия?
Никога. Може да намаля скоростт временно, но когато си роден авантюрист, просто не може да захвърлиш страстта си към пътуването за сметка на дълго спане.

Из Сахара се налага и да буташ велосипеда си

Из Сахара се налага и да буташ велосипеда си

Къде си сега?
Карам колело през Сахара в Мавритания. Лудо е, едно от най-тежките предизвикателства, пред които съм се изправял. Карам от юг на север и вятърът е толкова мощен, че мога да карам само с 6-7 км/ч. Следва Мароко, последната държава, за да завърша което колоездачно пътешествие през целия Африкански континент.

И малко статистика от Николас Марино:

Обща дистанция: Почти 77000 км
Дни на пътя: Над 5 години, включително всички пътешествия
Заснети снимки: 74689 и продължава
Посетени държави: 85
Катастрофи: 10
На косъм от смъртта: 3
Брой велосипеди: 2

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори