„Велоеволюция“ пита: Кой одобрява калпави велоалеи в София?

В началото на тази седмица велосипедната общност усилено коментира появяващите се велосипедни алеи по столичните улици. Крайно недоумение обаче предизвиква опасването с жълта боя на знаковата градинка „Кристал“. По алеите на градинката всъщност не е оставено място за пешеходци, защото някой ги е сметнал за логично продължение на вело-алеята по бул. Г.С.Раковски !?! Вероятно и това е „качествена велоалея, свързана в мрежа“ според обещанията и заявките на кмета Фандъкова и главния архитект Здравко Здравков, коментира сдружение „Велоеволюция“.

Няма съмнение, че всяка инфраструктура е резултат от планиране и проектиране, което преминава през редица етапи на одобрение. Крайното решение следва да потвърди законосъобразност и безопасност. Решението се взема от служители на Столичната община и СДВР, отдел „Пътна полиция“. Кои са те и каква отговорност носят?

В сложната йерархия на планове, проекти и вземане на решения обаче има нередности и дори законо-нарушения, които се натрупват с години. Наблюдението на процесите по изграждане на велосипедна инфраструктура и упражняването на правото на достъп до информация, включително чрез съда, ни доведе до ясни заключения.

Ще ги намерите на този линк: http://velobg.org/кой-одобрява-калпави-велоалеи

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори