За децата и велосипедите

Може би почти всеки от вас помни моментът, когато се е научил да кара колело. Хората казват, че това е умение, което не се забравя. Научете децата си да обичат велосипеда – свободата и емоциите, които той ви дава, като му давате собствения си пример за това.

Много важно правило още при първите уроци: бъдете търпеливи! Всичко трябва да става на игра, да не бъде налагано като задължение или тежест. Нека ученето на каране на колело бъде просто едно удоволствие.

Може да започнете да учите детето си да кара колело, когато е на възраст между 3 и 6. Моментът за това зависи единствено от физическо и психическо развитие на детето. Но в никакъв случай не го насилвайте, нека се чувства комфортно на велосипеда си.

 

Изборът на велосипед

Когато сте готови да започнете да възпитавате Вашето дете на любов към колоезденето, трябва да изберете правилния за възрастта и височината му велосипед. Нашият съвет е да не бързате да купувате по-голям велосипед, само защото знаете, че детето ще порасне. Това може да опорочи целия процес, защото детето няма да се чувства комфортно на колелото си.

Кой е правилният размер? Уверете се, че Вашето дете може да стои над хоризонталната тръба на рамката и двата му крака да са стъпили на земята. Детето трябва да се чувства комфортно и да контролира велосипеда си по всяко време. Това в същото време е най-добрият начин да се гарантира безопасността. При каране големи, тромави за тях велосипеди е много по-възможно децата да загубят контрол и да претърпят инцидент.

 

Научете детето винаги да кара с каска

Носенето на каска трябва да стане втора природа на всеки колоездач, а това започва с обучението от най-ранна възраст. Това трябва да става винаги, без значение дали детето кара само или го возите на специално пригодено за колелото детско столче. Обяснете на детето си преимуществата на каската, а също така му дайте собствения си пример.

 

Изберете правилното място

Изберете място, където детето да се научи да кара безопасно. Задължително е то да е без трафик, по-обширно като площ, равно, с гладка асфалтова повърхност. То може да улица, където няма движение, парк или някой празен паркинг. Празните тенис кортове или баскетболни игрища също могат да свършат работа.

 

Подгответе велосипеда

Обучението на детето да кара колело трябва да протече на две фази – научаване как се пази равновесие и въртене на педалите.

Започнете с премахване на помощните колела. Макар да им помагат да свикват с въртенето на педалите и стоенето на велосипеда, помощните колела няма да ги научат да пазят баланс. Когато детето Ви вече се научи как да стои на велосипеда, без да пада, може отново да монтирате помощните колела.

Следващата стъпка е демонтирането на педалите и спускането на седалката. Това позволява на децата да седят стъпили на земята с крака. Целта е да се чувстват по-удобно и стабилно и да се научат да пазят баланс. Не спускайте седалката твърде ниско. Бъдещите колоездачи трябва да могат да седят прави, здраво стъпил на земята с крака.

Велосипедът ще се движи по-лесно и детето Ви ще има по-добра инерция, ако гумите са напомпани до необходимото налягане. Огледайте гумите отстрани и потърсете какво е препоръчителното налягането в гумите.

 

Колоездене без педали

Възможността за пазене на баланс е вродена у децата, просто трябва да бъде тренирана. След като сте подготвили велосипеда, детето трябва да се научи да се движи на него по инерция, като разбира се не забравяте, че трябва да може да стига земята с крака, а също така да му обяснете как се спира с крака. Не забравяйте, всичко трябва да бъде на игра. Накарайте го да се засили с крака, а след това да ги вдигне и да опита да се движи по инерция няколко секунди. Ако успее, поощрявайте го, казвайте му, че се справя добре и увеличете секундите. Нека то придобие сигурност и стои стабилно на велосипеда си.

 

Завиване и каране по инерция

След като децата са усвоили способността да стоят на колелото си спокойно, време е да ги научите как да управляват велосипеда. Започнете с големи и плавни завои. Отново правете всичко като игра, с усмивка и спокойствие. Поставете камъни или други предмети на разстояние едно от друго, така че да създадете маршрут, през който детето трябва да мине.

По време на тези тренировки, следете как се справя детето. То трябва да бъде в състояние да стои на велосипеда в движение, без да докосва земята с крака, да прави завои, докато се движи по инерция, да гледа напред (а не надолу към колелото). Забавлявайте се, докато правите всичко това. Ако детето Ви усвоява тези умения, време е да монтирате отново педалите на колелото. Нека все още детето да може да стига земята с краката си, когато иска да спре.

 

Каране с педали

Следващата стъпка: въртене на педалите. След като монтирате педалите обратно на велосипеда, научете детето си как да започне да върти педалите от спряло положение. Хубаво е все още да поддържате велосипеда, докато усвоява принципа на въртене на педалите. Кажете си детето си да стои на велосипеда с единия крак опрян на земята, а другият поставен на педала, в положение между най-ниската и най-високата точка на движение. Накарайте го след това да натисне първо единия педал, а след това другия. През това време придържайте кормилото или седалката отзад, за да се чувства то сигурно, въпреки че вече се е научило как се пази равновесие на колелото. Пуснете го само, когато усетите, че то се чувства комфортно и върти педалите спокойно, без да гледа постоянно към тях.


Управление и завиване

Като децата свикнат с въртенето на педалите на велосипеда, те могат да започнат тренирането на взимане на завои. Насърчавайте детето си да прави големи кръгове и т.нар. „осмици”. Отново се старайте всичко да бъде на игра и с добро настроение, в никакъв случай не бива да насилвате детето против волята му. Излизайте да се упражнявате редовно и може да сте сигурни, че сте подготвили един велосипедист, който ще се държи адекватно на пътя по-късно и ще може да се грижи за здравето и безопасността си.

 

Спиране

След като вече са усвоили карането по инерция, завиването и спирането с крака, време е да се научат и как да използват спирачките (първо само задната, разбира се). Опитайте се да обясните принципа на действието й, ако смятате, че детето ще го разбере. След това продължете с упражняването, като го карате постепенно да натиска все по-силно спирачката на всяко следващо спиране. За да продължи тренирането, отново нещата трябва да се придържат към играта. Поставете конус или каквото друго разполагате, което няма да причини травма на детето при сблъсък с него (например кашон), на разстояние около 20 метра от Вас. Накарайте го да тръгне към него и му дайте знак да спре, преди да се блъсне в него.

Отново бъдете позитивни, накарайте го да се забавлява и да се смее. Променяйте разстоянието до целта му на спирате и го насърчавайте да прави все по-резки спирания, като следите дали велосипедът не занася.

Когато детето свикне с натискането на спирачките, можете вече да вдигнете седалката обратно в стандартното положение. За регулиране на седалката до необходимата височина, накарайте детето да седне, дръжте колелото и следете колко е изпънат крака на детето. В най-ниската част на движението на педала, кракът трябва да не е изпънат, а съвсем леко присвит в коляното.

 

Карайте с детето си

След като вече сте изпълнили горните съвети търпеливо и внимателно, време е да покарате заедно. Нека това става първоначално на мястото, където сте го учили. Карайте бавно и внимателно и накарайте детето Ви да кара след вас. Правете плавни завои, заобикаляйте препятствия, тренирайте спирането.

Хвалете децата си за напредъка им, а не се съсредоточавайте върху грешките им. Научете ги, че трябва да почиват, леката загрявка също е препоръчителна.

Ако смятате, че детето Ви е готово да кара на улицата, първоначално винаги бъдете с него, за да го научите на основните правила при движение на пътя. Съвети в тази връзка очаквайте в някой наш следващ материал, защото тази статия е насочена само към изясняване на първите стъпки в детското колоездене. Надяваме се да сме ви били полезни.  

DSC_4315

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори